Det internasjonale havforskningsrådet (ICES), den vitenskapelige organisasjonen som er ansvarlig for å gi råd til regjeringer om bærekraftige fangstgrenser, har anbefalt at det er nødvendig med en kraftig reduksjon på 44% i fangst av NVG-sild. Dette tilsvarer en reduksjon 302 932 tonn i året.
ICES spår at selv om dette tallet blir fulgt, kan sildebestanden likevel falle enda lavere innen 2025, og dermed bryte en kritisk grense for bestandens langsiktige bærekraft.
Nye data viser at bestanden av NVG-sild har sunket fra 7 millioner tonn i 2008, til omlag 3,7 millioner tonn i dag. Bare i 2022 ble det hentet opp 36% mer sild enn grensen ICES har satt som bærekraftig for bestanden.
- Den stadig dårligere forfatningen til NVG-silda bør sende en skarp påminnelse til alle regjeringene om at bestanden er i fare for kollaps ettersom den blir overutnyttet år etter år, sier Gisli Gislason, programdirektør for MSC i Nord-Atlanteren.
Hovedårsaken til den dramatiske utviklingen, er fiskerinasjonenes manglende evne til å enes om kvotefordeling i tråd med vitenskapelige råd. I dag blir NVG-silda, sammen med Atlanterhavsmakrell og kolmule, fanget i henhold til kvoter som fastsettes ensidig av hvert enkelt land, noe som resulterer i vedvarende overfiske av bestanden.
Kyststatsforhandlingene som foregår nå i oktober, vil være en avgjørende mulighet til å enes om en kvotefordeling som samsvarer med ICES' råd. Dette gjelder for alle de tre pelagiske arter; kolmule, NVG sild og makrell
- Å fastsette kvoter innenfor trygge biologiske grenser er fundamentet for god fiskeriforvaltning. Pelagiske bestander i Nordøst-Atlanteren representerer en av de største fiskebestandene i Europa, og fiskes av noen av de rikeste nasjonene i verden. Det er svært bekymringsverdig hvis kyststatenes regjeringer fortsetter å overskride vitenskapelige råd ved å kun fastsette egne lands kvoter, fastslår Gislason.
MSC's analyse viser at bare i løpet av de siste seks årene har den totale samlede fangsten av NVG-sild, makrell og kolmule overskredet den anbefalte fangstmengende med 31%. Dette tilsvarer nesten 4,5 millioner tonn fisk som, hvis vitenskapelige råd hadde blitt fulgt, skulle ha blitt igjen i havet.
På grunn av overfiske er ingen av de tre pelagiske artene MSC-sertifiserte i dag.
|