Pressemelding

Samisk Arkiv - 30.05.2014

Åpen dag i Samisk arkiv

Tirsdag 3. juni åpner Samisk Arkiv i Kautokeino dørene på vidt gap for å la publikum dele sine personlige fortellinger. Sammen med flere av landets arkiver bidrar vi til å nøste opp Norge og Europas felles kulturhistorie.

Europeana.eu er Europas digitale skattekiste – et bibliotek, arkiv og museum bestående av 33 millioner kunstverk, filmklipp, bilder, manuskripter og musikkinnspillinger. Her kan hvem som helst ta en virtuell omvisning på Louvre i Paris, lese fortellinger om første verdenskrig eller finne historiske fotografier fra forfedrenes amerikareise. Norske museer, bibliotek og arkiver bidrar mest i Europa sett i forhold til folketallet, med hele 1,8 millioner objekter hittil. Via Digitalt fortalt – den norske inngangsporten til Europeana – kan alle bidra med sine egne fortellinger førstkommende tirsdag.

– De ufortalte fortellingene er med på å fylle ut de sorte hullene i historien om Norge. Sett opp mot de lange linjene gir fortellingene små nærbilder som gir innsikt og forståelse og beriker den store fortellingen, sier Kristin Bolgård fra Kulturrådet.

Demokratisk deling
Uerstattelige skatter fra store kunstmuseer som Amsterdams Rijksmuseum, British Museum og Louvre bidrar på lik linje som beskjedne eiendeler som brev, smykker og falmede fotografier. Sammen kan vi fylle ut innholdet i historiske hendelser vi først og fremst kjenner fra utsiden.

Tirsdag 3. juni kan publikum få hjelp til å spille inn og bevare sine egne historier i Digitalt fortalt og senere i Europeana.eu. Det offisielle temaet, andre verdenskrig, er mer til inspirasjon enn begrensning.
–Vi er glade for at folk i Norge har mulighet til å berike og dele sin kollektive hukommelse gjennom Europeana. Dagens og fremtidens generasjoner vil være i stand til å oppdage et rikere syn på denne perioden, sier Jill Cousins, direktør for Europeana.
Europas navle
Publikum oppfordres herved til å lete i skuffer og boder, og spørre gjenlevende slektninger og venner om deres minner fra krigen, før historiene forsvinner.

– Det er viktig å få mange stemmer inn i historiefortellingen! Alle kan bidra, og det kan de gjøre på Digitalt fortalt som en del av den europeiske dugnaden Europeana, avslutter Kristin Bolgård fra Kulturrådet.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS