Pressemelding

Aldring og helse - 20.09.2018

Åpenhet om demens: Lansering av ny informasjonsfilm om demens på samisk språk

Den nye informasjonsfilmen Åpenhet om demens vises for første gang på Thon Hotel Kautokeino, onsdag 26. september kl. 17.30 – 19.30. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

 

– En demenssykdom innebærer store omstillinger for personen som får demens og dens pårørende. Derfor er det viktig å få grundig informasjon på eget morsmål og støtte og omsorg som ivaretar den enkeltes kulturbakgrunn, sier Guro Hanevold Bjørkløf, fagsjef demens i Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Den nye filmen er på nordsamisk, og gir informasjon om ulike demenssykdommer, kommunikasjon og samspill med personen som har demens og informasjon om retten til helse- og omsorgstjenester.

Filmen tar utgangspunkt i samisk kulturperspektiv, som tydeliggjøres gjennom intervjuer med fagfolk og innslag om tilrettelagte tilbud.

–  Filmen understreker viktigheten av å ha åpenhet rundt demens, hvor man kan søke hjelp, og den gir tips til hvordan familiene kan mestre utfordringene, sier Bjørkløf.

Betydningen av åpenhet om demens blir i filmen illustrert av Johan Anders Eira, som har fått en demenssykdom, og hans ektefelle, Inger Marie Bongo Eira.

– Joiken han fortsatt kan gi sin kone viser betydningen av å lytte til personer med demens og anerkjenne deres erfaringer og relasjoner, sier Bjørkløf.

– I tillegg til personer med demens og deres pårørende vil ansatte i helse- og omsorgstjenesten ha stor nytte av filmen, som et verktøy i sitt informasjonsarbeid overfor personer med demens og deres pårørende.

Informasjonsfilmen er produsert av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, på oppdrag fra Helsedirektoratet, som del av Demensplan 2020.

– Det har vært et bredt samarbeid rundt arbeidet med filmen. Representanter fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester til den samiske befolkningen i Finnmark, Sametingets eldreråd, Fylkesmannen i Finnmark og Senter for omsorgsforskning Nord/UiT/Norges Arktiske Universitet har deltatt i ressursgruppen for arbeidet. Deltakere og ansatte på tilbud og aktiviteter i kommunene Karasjok, Kautokeino, Alta og Vadsø, samt skuespiller Egil Keskitalo og Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har også vært gode bidragsytere, avslutter Bjørkløf.

 

Disse er tilgjengelige for intervjuer:

– Ekteparet Johan Anders Eira og Inger Marie Bongo Eira

– Maret Lajla Sara Nedrejord, fastlege i Karasjok kommune og leder i Samisk legeforening

– Kristine Gaup Grønmo, leder for Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester til den samiske befolkningen i Finnmark

– Kirsti Hotvedt, prosjektkoordinator, Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS