Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 04.04.2023

Appelsin- vår friskeste og søteste påsketradisjon

Hvorfor spiser vi ekstra mye appelsiner i påsken? Før i tiden kom det kun appelsiner i vinterhalvåret, og de var ekstra søte rundt påsketider. Nå er vi så heldig at vi har appelsiner hele året, men vi holder likevel på den gode tradisjonen.

Appelsiner i søt påskedrakt

Appelsin til overs 

Visste du at etter bananer og epler, er appelsiner den frukten vi spiser mest av i Norge. I påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner. Så mange appelsiner gir masse skall til overs. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har gode tips til hva man kan bruke appelsinskallene til. 

– Appelsinskall er en perfekt form for små sjokoladekaker. De egner seg både om du har hjemmepåske eller om du er på hytta. De kan både stekes i ovnen, men også på bålpanna ved hytta, eller på bålet om du tar påskekosen i skogen.  

Halve appelsinskall kan også brukes til å fylles med frukt og bær- nesten som et lite mini-fruktpåskeegg sier Gulbrandsen. 

Den allsidige appelsinen 

Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre. 

– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun.  

Smarte byttetriks i påsken 

Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!  

Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken.  

– Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur. 

Flere tips om gode påskeoppskrifter både til middag, frokost og kos: 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsintoast/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/frokostsmoothie-med-appelsin-banan-og-gulrot/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinfileter-med-revet-mork-sjokolade-og-notter/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsincurd/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinsalat-i-paskedrakt/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/frisk-fruktsalat-til-paske/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/sjokoladekake-i-appelsiner/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/paskepavlova/ 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS