Pressemelding

Nofima - 11.08.2023

Arendalsuka: Bedre utnyttelse av alt råstoff fra hav, land og merd

Presseinvitasjon: Nofima forsker for å sikre bærekraftig mat til alle. Det gjelder mat til både husdyr og mennesker. Onsdag 16. august fra kl. 12.00 – 14.30 arrangerer vi to debatter om å utnytte ressurser best mulig. I den første tar vi for oss utnyttelse av restråstoff og i den neste setter vi bærekraftig fôr på dagsordenen. Vi ønsker deg velkommen.

Velkommen til våre arrangement på Arendalsuka. Vår administrerende direktør Bente Torstensen gir overblikk om forskningen for å bedre utnyttelse av alt råstoff fra både hav, land og merd, og hvilke muligheter og utfordringer dette byr på. Foto: Skodvin, Nofima

Du finner oss i Plenumsalen på Thon Hotel Arendal.

12.15 – 13.15: Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?

Vi forsker for bedre utnyttelse av alt råstoff fra både hav, land og merd. Under debatten får du høre mer om både muligheter og utfordringer med å ta i bruk restråstoff.

Vi starter med to innlegg der vi presenterer de seneste forskningsresultatene, og fortsetter med en paneldebatt om hva som skal til for lykkes. Nofimas administrerende direktør Bente Torstensen vil presentere hvordan vi jobber tett med matnæringene, for at alt råstoff skal komme til nytte og for å øke verdien og bruksområdene til restråstoffet. Forsker Mari Øvrum Gaarder viser frem eksempler og utdyper hvordan Nofimas smaksdommere bidrar i utviklingen av proteinpulver med nøytral smak.

I paneldebatten deltar, foruten Mari Øvrum Gaarder:

  • Rasmus Hansson, stortingsrepresentant, Næringskomiteen, Miljøpartiet De Grønne
  • Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder, NNN - Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund
  • Karianne B. Bråthen, stortingsrepresentant, Næringskomiteen, Arbeiderpartiet
  • Kjell S. Rakkestad, konserndirektør - strategi, rammevilkår og kommunikasjon, Nortura

I tilknytning til arrangementet kan du få teste smaksprøver basert på norske råvarer der restråstoff fra ulike industrier og produkter er både viktige ingredienser og avgjørende for den endelige smaksopplevelsen. Her kan du også få mer detaljkunnskap om smakstester.

Les mer om arrangementet: Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?

14.30 – 15.30: Nullutslippsfôr innen 2030

Fôrproduksjonen til landbruket og havbruket står for en del klimautslipp. Nofima har forskere i verdensklassen innen fôr og fôrteknologi. Derfor bruker vi mye ressurser på regjeringens samfunnsoppdrag om at alt fôr skal være fra bærekraftige kilder innen 2030. Sammen med andre forskningsmiljøer kan vi bidra til at målsettingen nås. 

Nofimas administrerende direktør Bente Torstensen starter med å gi oss et overblikk over fôrsituasjonen, mulighetene og utfordringen. Deretter vil forskningssjef Audun Korsæth i Nibio fortelle om byggingen av deres proteinfabrikk. Eva Falleth, områdedirektør i Forskningsrådet vil ta for seg hvordan de forbereder seg på samfunnsoppdraget, og forskningssjef Erik-Jan Loch i Nofima vil beskrive utfordringer knyttet til fiskehelse og pelletskvalitet.

Paneldebatten vil dreie seg om følgende: 
Politikerne ønsker å redusere mengden CO2 med å bruke mere lokale råvarer i fôrproduksjonen. Klarer forskere i samarbeid med industrien å løse utfordringene innen 2030? Her deltar:  

  • Hilde Talseth, direktør Bærekraftig Innovasjon, Norsk Kylling
  • Karianne B Bråthen, stortingsrepresentant - Næringskomiteen, Arbeiderpartiet
  • Leif Kjetil Skjæveland, ansvarlig for Bærekraft og samfunnskontakt, Skretting
  • Olve Grotle, stortingsrepresentant - Næringskomiteen, Høyre
  • Joakim Hauge, Bellona (leder av Råvareløftet)
  • Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima

Les mer om arrangementet: Nullutslippsfôr innen 2030

Kontakt

Ønsker du at vi reserverer plass til deg og/eller å avtale tid for intervju med aktuelle fagfolk. Kontakt wenche.aale.hagermark@nofima.no

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS