Pressemelding

Stortingsrepresentant Hilde Magnusson Lydvo - 14.09.2006

Barn skal ikke sitte i fengsel

- Å sette barn i fengsel med garvede kriminelle får ofte en negativ effekt. Det er viktig at unge kriminelle soner med folk rundt seg som har et klart syn på hva som er rett og galt, og det kan være vanskelig i det ordinære fengsel.

- Derfor vil Arbeiderpartiet redusere bruken av fengsel mot unge under 18 år, og vi vil finne andre tiltak som kan hindre gjentakelse og bevisforspillelsesfare uten å putte barn i fengsel, sier Hilde Magnusson Lydvo, Aps justisfraksjon. Hun er saksordfører for meldingen om barn og unge i fengsel som skal behandles i Stortinget i høst.

- Norsk straffeprosess har vektlagt at barn ikke skal sitte i fengsel. Strafferettslig lavalder, strenge regler for varetektsfengsling av ungdom og økt bruk av alternative reaksjoner, skal sørge for at unge mennesker ikke ødelegges ytterligere ved å plasseres i fengsel etter å ha begått straffbare handlinger. Ved varetekt er fengsling særlig betenkelig; da er ikke straffeskyld konstatert. Varetekt er dessuten særlig belastende fordi varetektsfanger ikke får de samme goder som soningsfanger. Få tilbud om skole, behandling, felleskap og permisjoner er kjennetegnet for varetekt. Norge har også klare forpliktelser i barnekonvensjonen knyttet til bruk av fengsel overfor barn. Bakgrunnen er erkjennelsen av at barn og unge ikke fullt ut er i stand til å forstå konsekvensene av alle sine handlinger, og dermed ikke kan holdes fullt ut ansvarlig, sier Magnusson Lydvo.

Raskere reaksjon
-Det betyr ikke at unge lovbrytere skal slippe unna en reaksjon på straffbare handlinger, men
reaksjonen skal være klokere, komme raskere og være bedre tilpasset den enkelte unge. Bare unntaksvis kan det forsvares å fengsle unge under 18 år. I så stor grad som mulig bør det søkes etter alternativer som kan være til beste for barnet, samtidig som samfunnets behov for beskyttelse blir ivaretatt, fastslår hun.

Justispolitikeren peker videre på at det er et mål å redusere bruken av fengselsstraff overfor unge lovbrytere, og hindre tilbakefall til ny kriminalitet etter endt gjennomføring av straff. - For denne gruppen bør vi se oss om etter andre muligheter, som økt bruk av samfunnsstraff. I tilfeller der ubetinget fengsel er nødvendig, skal hovedreglen være åpen soning. Vi må også legge vekt på at unge mennesker er i en utviklingsprosess. Når barn begår straffbare forhold er det avgjørende en rask og riktig reaksjon. Et godt barnevernstilbud gir etter min mening bedre muligheter for rehabilitering og adferdsendring. Derfor bør det etableres egne ordninger i barnevernsregi for barn under 18 år som begår kriminalitet; Varetektslignende tiltak som kan forhindre rømning, gjentagelsesfare eller bevisforspillelsesfare, sier hun.


Mer bruk av konfliktråd
- Jeg mener det bør vurderes om mekling i konfliktråd skal gjøres obligatorisk. Påtalemyndigheten bør pålegges å overføre saker til konfliktrådet når gjerningspersonen er under 18 år. Dette betyr likevel ikke at saker automatisk bringes inn for mekling, fordi mekling er avhengig av samtykke fra fornærmede og gjerningsperson, sier Magnusson Lydvo, og legger til at på dette området må man komme tilbake med en nærmere avgrensning av når konfliktrådsmekling bør kunne brukes.

Handling fra regjeringen
- Arbeiderpartiet går imidlertid inn for at regjeringen så raskt som mulig setter ned et utvalg som blant annet skal vurdere om gjennomføring av straffereaksjon for barn og unge under 18 år bør være en oppgave for barneverntjenesten, og ikke for fengselsvesenet. I dette ligger en vurdering av om straffeloven på lengre sikt skal gi domstolen hjemmel til å dømme unge lovbrytere under 18 år til opphold i barnevernsinstitusjon i stedet for fengsel - dersom ikke hensynet til å verne samfunnet taler mot det, understreker hun.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS