Pressemelding

Finnmark Fylkeskommune Inger Lise Balandin Fylkesråd for kompetanseutvikling - 21.09.2005

Båtsfjord videregående skole og Finnmark Fylkeskommune

Viser til seinere tids innslag i Finnmark Dagblad og Finnmarken angående Båtsfjord videregående skole. Flere av utsagnene tilknyttet Båtsfjord vg skoles forhold til Finnmark fylkeskommune er beheftet med til dels store feil og mangler, slik at jeg som fylkesråd for kompetanseutvikling finner det riktig å gi en del informasjon.

Jeg har stor respekt og forståelse for at lokalsamfunn engasjerer seg for å tilby ungdommen og andre skoletilbud på hjemstedet. Og at det å beholde en del av ungdommene hjemme, er et gode for hele Båtsfjord samfunnet.
Det er vel ingen uenighet om at Båtsfjord videregående skole er et godt tilbud til de ungdommene som ønsker utdanning innenfor allmennfag, og i år også grunnkurs mekaniske fag.

Som en forsøksordning i en periode på 4 år, har Kommunal- og Regionaldepartementet (KRD) gitt Båtsfjord kommune ansvar for all videregående opplæring av egne innbyggere. Kommunen får tildelt ca 11,3 mill per år - samtidig som fylkeskommunen får tilsvarende trekk i sitt rammetilskott.

I forsøksperioden er Båtsfjord å anse som en fylkeskommune i opplæringssammenheng. Ansvaret inkluderer samtlige opplæringstilbud innenfor videregående opplæring, inklusiv fagopplæring og tilbud til voksne i henhold til kompetansereformen samt inntak av elever og eksamensavvikling.

Båtsfjord kan neppe imøtekomme alle oppgavene som ligger i det å ha det totale ansvaret for videregående opplæring for sine innbyggere, uten at det skjer i nært samarbeid med andre. Finnmark fylkeskommune har vært villig til å bidra til at Båtsfjord skole skal lykkes med forsøket og har derfor inngått en samarbeidsavtale. På vegne av Båtsfjord kommune gir Finnmark fylkeskommune opplæringstilbud som ikke tilbys lokalt. Sentralt i gjeldende avtale er at søkere fra Båtsfjord behandles likt med fylkets øvrige elever med hensyn til rett til inntak ved fylkets videregående skoler. Uten avtalen ville Båtsfjord ungdommen stått sist i køen ved inntak til de fylkeskommunale skolene. Fagopplæring og opplæring av voksne, inntak og eksamensavvikling er også regulert i avtalen. Disse funksjonene ivaretas av Finnmark fylkeskommune som dermed framstår som garantist for videregående opplæring av innbyggerne i Båtsfjord.

Finnmark fylkeskommune krever en sats på gjesteelevsoppgjør som samsvarer med de satser KS (Kommunenes sentralforbund) har fastsatt. Satsene varierer etter kostnadene på utdanningstilbudet. De dyreste tilbudene har spesielle maskiner, utstyr, læremidler og krav til areal inkludert i prisen. Gjesteelevssatsene varierer fra kr 67.000 (allmenne fag) til kr. 120.000 for landbruksfag. De øvrige yrkesfag har en refusjonssats på kr. 90.700. Gjennom KS-systemet har Båtsfjord kommune forutsigbarhet med hensyn til utgiftene til videregående opplæring.

Med så få elever som går på Båtsfjord videregående skole, betyr ikke tilbudet noen innsparing i antallet på de fylkeskommunale tilbudene. Over 4 år får fylkeskommunen en netto utgift på om lag 19 millioner kroner. (Differansen mellom rammetilskottet til Båtsfjord og kjøp av elevplasser ved de fylkeskommunale skolene)

I flere innlegg har det vært hevdet at Finnmark fylkeskommune motarbeider Båtsfjord kommune i denne saken. Egentlig er det vel det motsatte som har skjedd. Finnmark fylkeskommune har strekt seg langt for å bidra til at Båtsfjord kommune skal lykkes i sitt forsøk både når det gjelder praktiske ting som reguleres gjennom samarbeidsavtalen og når det gjelder likebehandling av elever fra Båtsfjord med fylkeskommunale elever.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS