Pressemelding

Mudassar Kapur, Høyre - 06.06.2014

Bort med byggebyråkratiet

I arbeidet med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor starter regjeringen nå forenklingen av plan- og bygningsloven. Regjeringen har nå lagt frem viktige forenklinger som vil fjerne tidstyver, redusere skjemaveldet og bygge-byråkratiet. De gjør det de sa de skulle gjøre, nemlig å gjøre det enklere og raskere å bygge. Dette er første ledd i forenklingen av plan- og byggeprosessene, mer kommer.

Regjeringen skal gjøre byggesaksprosessene enklere for vanlige folk. Målet er at det skal gå både raskere og enklere. Reglene skal ikke være til hinder, men heller til hjelp. Regjeringen vil at det i større grad skal være en ”JA” lov enn det som er tilfellet i dag. Forenklingen av byggesaker vil gi færre søknadsskjemaer, færre omkamper og kortere tidsfrister.

Færre omkamper vil gi raskere prosesser og mindre byråkrati. Når naboer har klaget og saken er avgjort bør det være en begrenset mulighet for omkamper. Obos og Byggenæringens Landsforbund har vært positive til flere av tiltakene som reduserer byråkratiet og gir mer forutsigbare byggeprosesser.

Naboen skal fortsatt bli hørt, men det skal ikke påvirke tidsfristen
Et viktig forslag til forenkling er nye tidsfrister for kommunenes saksbehandling. Etter dagens regelverk er det slik at en eventuell naboprotest i slike saker automatisk fører til at saksbehandlingstiden i kommunen blir utvidet til 12 uker. Flere har gitt uttrykk for at det er uheldig at naboprotester skal få så store konsekvenser for så små saker.

Regjeringen har derfor fremmet forslag i proposisjonen om at en eventuell naboprotest ikke lenger vil få innvirkning for saksbehandlingsfristen, dvs. at 3-ukersfristen vil gjelde selv om nabo har protestert. For å hindre unødige omkamper foreslår regjeringen å innføre en begrensning av naboens mulighet til å klage på forhold som er tidligere vurdert og avgjort av kommunen.

En slik mulighet til å begrense klager fra naboer finnes allerede i dag i plan- og bygningsloven for forhold som er avgjort i bindende reguleringsplan eller ved dispensasjon fra plan. Vi foreslår at den begrensningen som allerede følger av dagens plan- og bygningslov videreføres og utvides noe ved at også forhold som er avgjort gjennom tidligere vedtak i byggesaken, heller ikke kan påklages.
Dagens lov åpner for at naboer kan trenere byggesaker gjennom unødige omkamper som går ut over effektivitet, økonomi og forutsigbarhet for de som skal bygge. Å innføre begrensninger i klageadgangen på forhold som er tidligere avgjort i forbindelse med tidligere vedtak i byggesaken, er derfor viktig for å gjøre byggesaksprosessen raskere og mer forutsigbar.

Forslaget om å unnta slike mindre bygninger fra kommunal saksbehandling og nabovarsling, vil derfor bety mindre arbeid for kommunen og mindre byråkrati for innbyggerne. Det blir mindre konflikter, når folk blir nødt til å snakke sammen i stedet for å kjøre lange konflikter som også unødig beslaglegger store deler av kommunens ressurser.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS