Pressemelding
Saksutredning - Oppvekst og Kultur budsjett 2007 -
19.01.2007
Budsjett 2007 - kutt i netto ramme - oppvekst- og kultursektoren.
Kommunestyret vedtok 19.12.06 kommunens budsjett for 2007. I budsjettvedtaket er det forutsatt en videre prosess der sektorene pålegges å ”snu hver en stein” for å finne innsparing som muliggjør kutt i netto ramme. Vedtaket har bl.a. formuleringen: ”Formannskapet regulerer budsjettet etter forslag fra avdelingsstyrene”.
På denne bakgrunn legges saken fram for avdelingsstyret. Målet er å komme fram til forslag til konkrete innsparingstiltak som reduserer oppvekst- og kultursektorens netto ramme med 500 000 kr i 2007 og 1 mill kr i 2008. Vedlagt saken sendes en oversikt over tidligere budsjett og regnskap for skolene. Vi gjør oppmerksom på at regnskap 2006 ikke er ferdig. Tallene under ”F. regnskap 2006” (foreløpig regnskap) er bare tatt med for å gi en indikasjon på hva resultatet kan bli.
Rådmannens innstilling
Saken legges fram uten innstilling
Saksutredning
Saken er en oppfølging av kommunestyrets budsjettvedtak pkt
3. Det gjennomføres kutt i nettobevilgningen på rammene slik:
....................................................................2007.... 2008
a. Oppvekst og kultur – generelt kutt...........500 000...1 000 000
b. Helse og sosial – generelt kutt..................300 000..... 500 000
c. Teknisksektor.................................................0.............. 0
d. Fellestjenesten – generelt kutt................100 000..... 300 000
e. Sentraladministrasjonen – generelt kutt..400 000...... 450 000
På grunnlag av dette vedtaket har rådmannen satt i gang arbeid med å gjennomgå muligheter for kutt på nytt. I oppvekst- og kultursektoren er det gjennomført møte med rektorene den 10. januar og med barnehagestyrerne den 17. januar. Det er gjennomført møter med ledelse og tillitsvalgte ved skolene i Nordvågen, Honningsvåg, Storbukt og med rektor ansatte ved kulturskolen.
Målet med disse møtene har vært å gjennomgå ressurssituasjonen i detaljert.
Administrasjonen har drøftet helheten i sektoren for å gi en oversikt over hovedområder der det kan være aktuelt å vurdere innstramming.
Oppvekst- og kulturadministrasjonen.
Etter flytting til rådhuset lønnes 4,25 medarbeidere i administrasjonen over oppvekst- og kultursektorens budsjett. Det er oppvekst- og kultursjef, pedagogisk konsulent, kulturkonsulent/ kinosjef og sekretær (75%). Midlertidig stilling som kulturmedarbeider 50% (Tore Fosse) er finansiert med midler bevilget til Nordkappfestivalen og fylkesmønstring UKM.
I perioden etter 2001 er sektoradministrasjonen redusert med 3,5 stillinger. Følgende stillinger er inndratt: Barnehagekonsulent, lønns- og personalmedarbeider, kulturarbeider i 100% stilling. 50% sekretærstilling ble overført til Honningsvåg skole ved flytting til rådhuset.
Administrasjonen har for tiden liten kapasitet til å utføre de oppgavene man er pålagt, og det synes lite aktuelt å redusere administrasjonen ytterligere.
Barnehagene.
Kommunestyret har vedtatt at kommunen skal ha full barnehagedekning. I en situasjon med synkende barnetall er det en utfordring å tilpasse kapasiteten i barnehagene til variasjoner i antall barn og barnas aldersfordeling. En avdeling ved Skårungen barnehage ble lagt ned i 2005, mens avdeling Tyrihans ved Storbukt barnehage har vært under avvikling i 2006. Formelt vedtak om nedlegging er ikke gjort, men aktiviteten er flyttet over i hovedhuset med sikte på at barnehagen skal kunne drives med 3 avdelinger.
Pr 15.12.04 hadde kommunen 173 barn i barnehagene, mens vi pr 15.12.06 hadde 149 barn med plass i barnehagene. Færre barn gir mindre inntekter fra foreldrebetaling og statstilskudd. Siden avdelingene i barnehagene må ha en grunnbemanning for å kunne ha tilstrekkelig åpningstid og forsvarlig drift, vil kommunens netto utgift til drift av barnehagene øke.
Vedtatt budsjett for 2007 synes allerede å være i underkant av behovet, da det ikke er tatt høyde for mulig inntektssvikt som følge av færre barn enn beregnet i oktober 2006.
Bevilgningene til inventar og utstyr i barnehagene har ikke vært prisjustert på 5 år.
Kommunestyret vedtok 19.12.06 at oppvekstsentret i Kamøyvær skal opprettholdes uendret. Diskusjonen dreide seg om å opprettholde skoletilbudet, mens barnehagen ikke ble særskilt vurdert. På bakgrunn av den økonomiske situasjonen og tidligere vedtak bør kommunestyret vurdere om barnehagen kan opprettholdes.
Kommunestyret vedtok i 2001 avvikling av barnehagene i Skarsvåg og Gjesvær begrunnet med at disse barnehagene da bare hadde henholdsvis 3 og 4 barn. Barnehagen i Kamøyvær vil høsten 2007 ha 4 barn, dersom alle fortsatt ønsker plass og man ikke får tilflytting. Man har dermed kommet i en situasjon der netto utgift har passert 100 000 pr barn pr år.
Alternativet kan være å tilby plass i Honningsvåg, eventuelt vurdere muligheten for oppretting av familiebarnehage.
Grunnskolen.
Kommunestyret har vedtatt at skolestrukturen skal opprettholdes. Siden skolebudsjettet utgjør en så stor del av sektorens samlede ramme, må generelt kutt få innvirkning på rammene for den enkelte skole. Etter drøftinger på møte med rektorene har man kommet til at det er grunnlag for å se på rammetimetall og gruppedeling ved skolene i Nordvågen, Honningsvåg og Storbukt. Det vil si at man må se på muligheten for å redusere antall lærerårsverk totalt ved disse skolene.
Bevilgningene til fritt skolemateriell, lærebøker, inventar og utstyr har p.g.a. knappe rammer vært holdt på samme nivå de siste 5 årene, med unntak av Honningsvåg skole som har fått mye nytt inventar over investeringsbudsjettet.
Etter å ha vurdert elevtall, gruppedeling og foreløpig oversikt over behov for spesialundervisning, har vi kommet fram til følgende:
-Nordvågen skole kan redusere bemanningen med 0,9 lærerårsverk fra august 2007.
-Honningsvåg skole kan drives med 0,6 lærerårsverk mindre, forutsatt at ekstra undervisning til nyankomne fremmedspråklige elever kan dekkes med midler fra integreringstilskuddet.
-Storbukt skole må kunne redusere bemanningen noe. Avtalt møte med skolen 19.01.07.
Ved skolene i Kamøyvær, Gjesvær og Skarsvåg er det etter administrasjonens vurdering ikke mulig å foreta kutt slik elevtall og behov vurderes i januar 2007.
Et lite SFO-tilbud i Skarsvåg for 3 barn kan imidlertid vurderes stengt – innsparing ca 70 000 netto på årsbasis.
Generelt vil kutt i rammetimetall føre til at elevene i noen sammenhenger må få undervisning i større grupper. Erfaringen er at denne formen for kostnadskutt kan gjennomføres ett år, men endringen er vanskelig å opprettholde over tid.
Kulturskolen.
Kulturskolen har i vedtatt budsjettramme for 2007 fått redusert sin netto ramme med 170 000 kr i forhold til regnskap 2005. Ytterligere reduksjon må bety vesentlige endringer i tilbudet.
Nordkapp kulturskole har 2 faste 100% stillinger (Per Inge Jensen og Øystein Skårset). Resten av tilbudet dekkes av deltidsstillinger i kombinasjon med stilling i skolen og på museet (for bildetilbudets vedkommende).
Nedbemanning av kulturskolen kan angripes på 2 måter. Man kan enten fjerne eller redusere en av de faste 100% stillingene, eller man må ta bort tilbud.
Bredden i musikktilbudet forutsetter deltidsansatte som kan tilby opplæring på fløyte, klarinett, saksofon, trommer og gitar.
Tangsprell, for de minste (1.-3. klasse) og bildetilbudet (tegning/ maling) er også avhengig av lærere som har arbeid i kulturskolen i kombinasjon med annet arbeid.
En mulighet kan være prisøkning på salg av dirigent- og instruktørtjenester til kor og korps. Tilbakemeldingen fra det frivillige musikklivet er imidlertid at man allerede betaler mye for slike tjenester fra kulturskolen.
Kommunen har hittil hatt en profil som kulturkommune. Administrasjonen vurderer det slik at kulturskolen må stramme inn drifta for å holdes innenfor vedtatt budsjettramme.
Øvrige kulturtiltak.
Forslag om å redusere det kommunale ungdomsklubbtilbudet har ikke fått støtte i kommunestyret. Det er heller ikke foreslått kutt i drifta av kinoen. Kommunestyret vedtok en plan for utvikling av biblioteket i september 2006, og vedtatt budsjett er en oppfølging av denne planen.
Det gjenstår da å vurdere kutt i tilskutt til lag og foreninger – kulturmidler.
Idretten har lenge ønsket å heve aldersgrensa for gratis bruk av idrettshallen og gymsaler fra 17 år til minst 20 år.
I realiteten er det meste av den organiserte idrettsaktiviteten for barn og ungdom under 17 år. Leieinntekter fra voksen idrett har gått betydelig ned de siste årene.
Det er neppe mye å hente på å øke leiesatsene.
Oppsummering – mulige kutt.
Avdelingsstyret må kunne foreslå andre tiltak enn de som er nevnt ovenfor. Saken oversendes derfor uten innstilling. Forslag nevnt ovenfor kan oppsummeres slik:
Tiltak........................................Effekt 2007.....2008
Kutt i rammetimetall 3 skoler (anslag).260 000....400 000
Stenge Kamøyvær barnehage........ .....190 000....450 000
Stenge SFO tilbud i Skarsvåg...............30 000..... 70 000
Kutt kulturmidler/ økte leieinntekter....20 000......80 000
Sum.......................................................500 000..1 000 000
Som nevnt i utredningen har man erfaring for at kutt i rammetimetall ved skolene er lite bærekraftige innsparingstiltak. Det er derfor svært usikkert om det er mulig å oppnå helårig effekt av kutt som foretas høsten 2007.
På denne bakgrunn legges saken fram for avdelingsstyret. Målet er å komme fram til forslag til konkrete innsparingstiltak som reduserer oppvekst- og kultursektorens netto ramme med 500 000 kr i 2007 og 1 mill kr i 2008. Vedlagt saken sendes en oversikt over tidligere budsjett og regnskap for skolene. Vi gjør oppmerksom på at regnskap 2006 ikke er ferdig. Tallene under ”F. regnskap 2006” (foreløpig regnskap) er bare tatt med for å gi en indikasjon på hva resultatet kan bli.
Rådmannens innstilling
Saken legges fram uten innstilling
Saksutredning
Saken er en oppfølging av kommunestyrets budsjettvedtak pkt
3. Det gjennomføres kutt i nettobevilgningen på rammene slik:
....................................................................2007.... 2008
a. Oppvekst og kultur – generelt kutt...........500 000...1 000 000
b. Helse og sosial – generelt kutt..................300 000..... 500 000
c. Teknisksektor.................................................0.............. 0
d. Fellestjenesten – generelt kutt................100 000..... 300 000
e. Sentraladministrasjonen – generelt kutt..400 000...... 450 000
På grunnlag av dette vedtaket har rådmannen satt i gang arbeid med å gjennomgå muligheter for kutt på nytt. I oppvekst- og kultursektoren er det gjennomført møte med rektorene den 10. januar og med barnehagestyrerne den 17. januar. Det er gjennomført møter med ledelse og tillitsvalgte ved skolene i Nordvågen, Honningsvåg, Storbukt og med rektor ansatte ved kulturskolen.
Målet med disse møtene har vært å gjennomgå ressurssituasjonen i detaljert.
Administrasjonen har drøftet helheten i sektoren for å gi en oversikt over hovedområder der det kan være aktuelt å vurdere innstramming.
Oppvekst- og kulturadministrasjonen.
Etter flytting til rådhuset lønnes 4,25 medarbeidere i administrasjonen over oppvekst- og kultursektorens budsjett. Det er oppvekst- og kultursjef, pedagogisk konsulent, kulturkonsulent/ kinosjef og sekretær (75%). Midlertidig stilling som kulturmedarbeider 50% (Tore Fosse) er finansiert med midler bevilget til Nordkappfestivalen og fylkesmønstring UKM.
I perioden etter 2001 er sektoradministrasjonen redusert med 3,5 stillinger. Følgende stillinger er inndratt: Barnehagekonsulent, lønns- og personalmedarbeider, kulturarbeider i 100% stilling. 50% sekretærstilling ble overført til Honningsvåg skole ved flytting til rådhuset.
Administrasjonen har for tiden liten kapasitet til å utføre de oppgavene man er pålagt, og det synes lite aktuelt å redusere administrasjonen ytterligere.
Barnehagene.
Kommunestyret har vedtatt at kommunen skal ha full barnehagedekning. I en situasjon med synkende barnetall er det en utfordring å tilpasse kapasiteten i barnehagene til variasjoner i antall barn og barnas aldersfordeling. En avdeling ved Skårungen barnehage ble lagt ned i 2005, mens avdeling Tyrihans ved Storbukt barnehage har vært under avvikling i 2006. Formelt vedtak om nedlegging er ikke gjort, men aktiviteten er flyttet over i hovedhuset med sikte på at barnehagen skal kunne drives med 3 avdelinger.
Pr 15.12.04 hadde kommunen 173 barn i barnehagene, mens vi pr 15.12.06 hadde 149 barn med plass i barnehagene. Færre barn gir mindre inntekter fra foreldrebetaling og statstilskudd. Siden avdelingene i barnehagene må ha en grunnbemanning for å kunne ha tilstrekkelig åpningstid og forsvarlig drift, vil kommunens netto utgift til drift av barnehagene øke.
Vedtatt budsjett for 2007 synes allerede å være i underkant av behovet, da det ikke er tatt høyde for mulig inntektssvikt som følge av færre barn enn beregnet i oktober 2006.
Bevilgningene til inventar og utstyr i barnehagene har ikke vært prisjustert på 5 år.
Kommunestyret vedtok 19.12.06 at oppvekstsentret i Kamøyvær skal opprettholdes uendret. Diskusjonen dreide seg om å opprettholde skoletilbudet, mens barnehagen ikke ble særskilt vurdert. På bakgrunn av den økonomiske situasjonen og tidligere vedtak bør kommunestyret vurdere om barnehagen kan opprettholdes.
Kommunestyret vedtok i 2001 avvikling av barnehagene i Skarsvåg og Gjesvær begrunnet med at disse barnehagene da bare hadde henholdsvis 3 og 4 barn. Barnehagen i Kamøyvær vil høsten 2007 ha 4 barn, dersom alle fortsatt ønsker plass og man ikke får tilflytting. Man har dermed kommet i en situasjon der netto utgift har passert 100 000 pr barn pr år.
Alternativet kan være å tilby plass i Honningsvåg, eventuelt vurdere muligheten for oppretting av familiebarnehage.
Grunnskolen.
Kommunestyret har vedtatt at skolestrukturen skal opprettholdes. Siden skolebudsjettet utgjør en så stor del av sektorens samlede ramme, må generelt kutt få innvirkning på rammene for den enkelte skole. Etter drøftinger på møte med rektorene har man kommet til at det er grunnlag for å se på rammetimetall og gruppedeling ved skolene i Nordvågen, Honningsvåg og Storbukt. Det vil si at man må se på muligheten for å redusere antall lærerårsverk totalt ved disse skolene.
Bevilgningene til fritt skolemateriell, lærebøker, inventar og utstyr har p.g.a. knappe rammer vært holdt på samme nivå de siste 5 årene, med unntak av Honningsvåg skole som har fått mye nytt inventar over investeringsbudsjettet.
Etter å ha vurdert elevtall, gruppedeling og foreløpig oversikt over behov for spesialundervisning, har vi kommet fram til følgende:
-Nordvågen skole kan redusere bemanningen med 0,9 lærerårsverk fra august 2007.
-Honningsvåg skole kan drives med 0,6 lærerårsverk mindre, forutsatt at ekstra undervisning til nyankomne fremmedspråklige elever kan dekkes med midler fra integreringstilskuddet.
-Storbukt skole må kunne redusere bemanningen noe. Avtalt møte med skolen 19.01.07.
Ved skolene i Kamøyvær, Gjesvær og Skarsvåg er det etter administrasjonens vurdering ikke mulig å foreta kutt slik elevtall og behov vurderes i januar 2007.
Et lite SFO-tilbud i Skarsvåg for 3 barn kan imidlertid vurderes stengt – innsparing ca 70 000 netto på årsbasis.
Generelt vil kutt i rammetimetall føre til at elevene i noen sammenhenger må få undervisning i større grupper. Erfaringen er at denne formen for kostnadskutt kan gjennomføres ett år, men endringen er vanskelig å opprettholde over tid.
Kulturskolen.
Kulturskolen har i vedtatt budsjettramme for 2007 fått redusert sin netto ramme med 170 000 kr i forhold til regnskap 2005. Ytterligere reduksjon må bety vesentlige endringer i tilbudet.
Nordkapp kulturskole har 2 faste 100% stillinger (Per Inge Jensen og Øystein Skårset). Resten av tilbudet dekkes av deltidsstillinger i kombinasjon med stilling i skolen og på museet (for bildetilbudets vedkommende).
Nedbemanning av kulturskolen kan angripes på 2 måter. Man kan enten fjerne eller redusere en av de faste 100% stillingene, eller man må ta bort tilbud.
Bredden i musikktilbudet forutsetter deltidsansatte som kan tilby opplæring på fløyte, klarinett, saksofon, trommer og gitar.
Tangsprell, for de minste (1.-3. klasse) og bildetilbudet (tegning/ maling) er også avhengig av lærere som har arbeid i kulturskolen i kombinasjon med annet arbeid.
En mulighet kan være prisøkning på salg av dirigent- og instruktørtjenester til kor og korps. Tilbakemeldingen fra det frivillige musikklivet er imidlertid at man allerede betaler mye for slike tjenester fra kulturskolen.
Kommunen har hittil hatt en profil som kulturkommune. Administrasjonen vurderer det slik at kulturskolen må stramme inn drifta for å holdes innenfor vedtatt budsjettramme.
Øvrige kulturtiltak.
Forslag om å redusere det kommunale ungdomsklubbtilbudet har ikke fått støtte i kommunestyret. Det er heller ikke foreslått kutt i drifta av kinoen. Kommunestyret vedtok en plan for utvikling av biblioteket i september 2006, og vedtatt budsjett er en oppfølging av denne planen.
Det gjenstår da å vurdere kutt i tilskutt til lag og foreninger – kulturmidler.
Idretten har lenge ønsket å heve aldersgrensa for gratis bruk av idrettshallen og gymsaler fra 17 år til minst 20 år.
I realiteten er det meste av den organiserte idrettsaktiviteten for barn og ungdom under 17 år. Leieinntekter fra voksen idrett har gått betydelig ned de siste årene.
Det er neppe mye å hente på å øke leiesatsene.
Oppsummering – mulige kutt.
Avdelingsstyret må kunne foreslå andre tiltak enn de som er nevnt ovenfor. Saken oversendes derfor uten innstilling. Forslag nevnt ovenfor kan oppsummeres slik:
Tiltak........................................Effekt 2007.....2008
Kutt i rammetimetall 3 skoler (anslag).260 000....400 000
Stenge Kamøyvær barnehage........ .....190 000....450 000
Stenge SFO tilbud i Skarsvåg...............30 000..... 70 000
Kutt kulturmidler/ økte leieinntekter....20 000......80 000
Sum.......................................................500 000..1 000 000
Som nevnt i utredningen har man erfaring for at kutt i rammetimetall ved skolene er lite bærekraftige innsparingstiltak. Det er derfor svært usikkert om det er mulig å oppnå helårig effekt av kutt som foretas høsten 2007.