Pressemelding

Rovdata - 10.09.2014

Cirka 80 ulver i Norge

Sluttrapporten fra ulveovervåkinga sist vinter er klar. Til sammen var det cirka 400 ulver i Skandinavia vinteren 2013-2014, hvorav cirka 30 ulver kun i Norge, 50 ulver i grenserevir, og omtrent 320 ulver i Sverige.

Dermed ble det registrert cirka 80 ulver inne på norsk areal, og det er samme antall som ble registrert vinteren 2012-2013.

– Vi ser at antallet ulv som kun er i Norge har vært stabilt rundt cirka 30 de siste to vintrene, og at antall ulver i grenserevir også er uendret fra forrige vinter til sist vinter, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Flere ulver i Skandinavia

Ulvestammen i Skandinavia er likevel i vekst og det skyldes at det er blitt flere ulver i Sverige. Vinteren 2012-2013 ble det registrert cirka 380 ulver til sammen i Norge og Sverige, mot cirka 400 sist vinter.
Status er dermed uendret siden forrige statusoppdatering 17. juni i år. (Lenke til nyhetssak Stadig flere ulver i Skandinavia)

58 døde ulver

I perioden fra 1. mai i fjor til 30. april i år ble det dokumentert 58 døde ulver i Skandinavia, hvorav 14 i Norge og 44 i Sverige (Lenke til nyhetssak Svenske ulver vandrer til Norge).

36 ble skutt, 11 ble drept i trafikken og 11 døde av andre årsaker.

Registrerte 40 ulvekull

Ulvene i både Norge, Sverige og Finland blir hovedsakelig registrert gjennom sporing på snø og DNA-analyser av hår og ekskrementer hvert år i perioden fra 1. oktober til 28. februar. Publikum deltar også ved å melde ifra om observasjoner, blant annet gjennom Skandobs, i tillegg til at data fra radiomerkede og døde ulver blir benyttet.

Ulv i Skandinavia føder valper i slutten av april og begynnelsen av mai, og det er påvist at det ble født totalt 40 ulvekull i Norge og Sverige i fjor. Dette er en liten økning fra 38 kull i 2012.

– Tre ulvekull ble født i de helnorske ulverevirene Julussa og Letjenna i Hedmark og i Østmarka utenfor Oslo. Stortingets bestandsmål om tre årlige ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ulv ble dermed nådd for fjerde året på rad, forteller Kjørstad.

Det ble i tillegg født fem ulvekull i grenserevirene Slettås, Rotna, Skuggöjden, Hærsjø og Djurskog, mens 32 kull ble født i helsvenske revir.
Det er foreløpig usikkert hvor mange valpekull som er født i Skandinavia i 2014. De aller fleste valpekullene blir først påvist når sporsnø legger seg på bakken senhøstes eller tidlig på vinteren.

43 ulveflokker i Skandinavia

Det ble totalt påvist 43 familiegrupper, med eller uten bekreftede valper, i Skandinavia sist vinter. Dette omfatter de nevnte tre revir med registrerte valpekull i Norge, fem grenserevir og 35 svenske familiegrupper.

Det er i samme periode også registrert 23-24 revirmarkerende par, hvorav 2-3 i Norge, to i grenserevir og 19 i helsvenske revir. I tillegg ble det registrert 13 revir med andre stasjonære ulver i Skandinavia, hvorav to i Norge, ett i grenserevir og ti i Sverige. I Norge ble det også registrert 8-11 andre ulver, som ikke hadde etablert revir.

Det er ikke påvist noen nye finsk-russiske immigrant-ulver i vinter, som kan tilføre friske gener til den skandinaviske bestanden.

14 helfinske ulveflokker

I Finland og grenserevir mot Russland ble det sist vinter påvist 22 ulveflokker. 14 av flokkene, med til sammen 61-67 ulver, holdt til i helfinske revir. I tillegg ble det registrert åtte familiegrupper med til sammen 37-43 ulver, med tilhold på begge sider av riksgrensen mot Russland. Totalt sett for Norge, Sverige og Finland ble det vinteren 2013-2014 påvist 65 ulveflokker.

Statusrapporten for vinteren 2013-2014 er laget av Høgskolen i Hedmark og svenske Viltskadecenter på oppdrag fra Rovdata i Norge og Naturvårdsverket i Sverige.

Du kan lese hele rapporten her:
Ulv i Skandinavia og Finland: Sluttrapport for bestandsovervåking av ulv vinteren 2013-2014



Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:
•Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
•Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
•Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
•Ulv i Skandinavia blir hovedsakelig registrert i perioden fra 1. oktober til 28. februar hvert år, men det pågår et tett og kontinuerlig samarbeid mellom Norge og Sverige om overvåking av arten også utenfor denne perioden.
•Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
•Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt hovedansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
•Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
•Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
•I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.
•DNA-laboratoriet ved Grimsö forskningsstation utfører DNA-analyser på svenske prøver.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS