Fasiten fra lønnsoppgjørene de to siste årene viser at ansatte i offentlig tjenesteyting har fått en dårligere lønnsvekst enn privat sektor.
– Vi har to år på rad tatt ansvar og akseptert moderate lønnstillegg, framfor å kaste offentlig tjenesteyting ut i streik under pandemien. Samtidig har prisene økt mer enn lønnen. Det har resultert i at de har fått mindre penger å rutte med. Det må kompenseres og det må kompenseres i år, sier Delta-lederen.
– Deltas medlemsgrupper er helt avgjørende for at velferds-Norge skal fungere. Nå må det være de mange hverdagsheltenes tur. Vi går inn i oppgjørene med krav om en betydelig reallønnsvekst og vi må få kompensert det vi har blitt hengende etter, sier Ruud Thorkildsen.
At mannsdominerte yrker i industrien de siste årene har hatt sterkere lønnsvekst enn de kvinnedominerte velferdsyrkene i offentlig tjenesteyting, forsterker at arbeid som i hovedsak utføres av kvinner systematisk verdsettes lavere enn arbeid utført av menn. Dette er den største likelønnsutfordringen i Norge.
– Vi kan ikke akseptere at kvinnedominerte sektorer taper på å ta ansvar, sier Thorkildsen.
– Vi må ha et lønnsoppgjør som sikrer interessene til våre medlemmer og som bidrar til kvalitet i offentlige tjenester. Behovet arbeidskraft i offentlig tjenesteyting er stort framover. Vi trenger riktig person på riktig sted med riktig kompetanse. Vi må beholde og vi må rekruttere. Da må både lønn og lønnsutvikling bidra i riktig retning. Samtidig må det legges til rette for systematisk kompetanseutvikling for alle på den enkelte arbeidsplass, sier Ruud Thorkildsen.
Tall fra Teknisk beregningsutvalg for lønnsveksten i 2021:
- Varehandel 4 3/4 prosent.
- Finans 4 prosent.
- Industrien i alt 3 prosent.
- Kommuneansatte 2,7 prosent.
- Staten 2,8 prosent.
- Helseforetak 3 1/2 prosent.
TBU anslår en vekst i konsumprisene på 2,6 prosent fra 2021 til 2022.
|