Pressemelding

Ungdom og Fritid - 13.03.2019

- Den nest største fritidsarenaen i Norge må kvalitetssikres

Flertallet i Familie- og kulturkomiteen i Stortinget ønsker ikke en lovmessig forankring av fritidsklubber og ungdomskulturhus. Det kom frem etter komiteens behandling av SVs dokument 8 forslag om all ungdoms rett til meningsfull fritid tirsdag 12. mars.  

– Vi har forståelse for at man ikke ønsker å redusere det kommunale selvstyret, men når politikerne sier de ønsker å inkludere alle barn og ungdom med i fritidsaktiviteter, etterlyser vi alternative løsninger for å kvalitetssikre den største fritidsarenaen for ungdom i dag etter idretten, sier generalsekretær i Ungdom og Fritid – landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus, André Ruud.

I 1997 ble tilskuddsordningen til investeringsformål i ungdomslokaler avviklet og lagt inn i rammetilskuddet til kommunene. Siden 2000-tallet har det vært en reduksjon av antall fritidsklubber og ungdomskulturhus og en stor nedgang i antall årsverk i sektoren. Flertallet i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget uttaler at de ikke ønsker å binde kommunene eller redusere det kommunale selvstyret og at det derfor må være opp til den enkelte kommune hva slags kommunalt fritidstilbud de skal tilby ungdommene.

-Men hvordan ser man for seg at denne nasjonale fritidsstrukturen skal kvalitetssikres? spør Ruud og viser til alle de over 600 gode fritidsklubbene og ungdomskulturhusene som finnes i Norge i dag. Dette er kommunale tilbud med høy grad av ungdomsfrivillighet der ungdomsmedvirkning står sentralt.

-Vi har kommuner som har gått inn og satset på ungdomsklubber og ungdomsmedvirkning. Disse kommunene tar ungdommene på alvor, de har spurt hva ungdommene ønsker av fritidstilbud og tilrettelagt for dette. Men vi ser også de kommunene som knapt har en fritidsklubb eller ungdomskulturhus. Én ting er helt sikkert, det kan ikke være tilfeldig hvilke ungdommer som har et godt fritidstilbud og ikke. Det bryter med barnekonvensjonens artikkel 31 og ikke minst Regjeringens mål med Fritidserklæringen, sier Ruud.

-Det er dypt skuffende at flertallet på Stortinget ikke tar ungdoms fritid på alvor når både barnefattigdommen og prestasjonsamfunnet brer om seg. Barn og unge trenger et sted for å puste ut, prate med trygge voksne og slippe kreativiteten løs, sier Stortingsrepresentant og forslagsstiller, Freddy Øvstegård (SV).

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS