Pressemelding

Tryg Forsikring - 05.10.2018

Dette er flyplassens verste bakteriebombe

Har du opplevd å bli syk på ferie, få dager etter flyreisen? Det er ikke sikkert at du har blitt smittet hverken på flyet eller av mat du har spist. En nylig publisert forskerrapport viser at plastkassene i sikkerhetskontrollen er den største kilden til spredning av bakterier og virus på flyplassene.

– Mange av mine pasienter har i årevis undret seg over at de nesten alltid blir syke noen dager etter flyreiser. Disse alvorlige funnene er skremmende, men gir et utfyllende svar på hvorfor store grupper får intens luftveissykdom etter en flyreise, noe som har ødelagt ferien for veldig mange, sier Jan Einar Vaage, lege tilknyttet Tryg legehjelp, helsetelefonen til Tryg Forsikring.

Flere og flere blir syke på reise

Hvert år meldes det rundt 300.000 reiseskader til forsikringsselskapene i Norge.
Nær halvparten dreier seg om sykdom på reisen. I fjor ble det utbetalt vel 1 milliard kroner i erstatning i forbindelse med sykdom på reise, viser tall fra Finans Norge.

– Erstatningene knyttet til sykdom på reise har økt dramatisk de siste ti årene.
Siden 2007 har utgiftene så og si fordoblet seg. Dette skyldes i stor grad at vi reiser mer, vi reiser lengre og en økende andel pensjonister reiser hele året. I hovedsak er det infeksjonssykdommer de fleste blir rammet av, og i så måte er det overraskende at mange risikerer å bli smittet på flyplassen før reisen i det hele tatt har startet, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring.

Blir ikke rutinemessig rengjort

Studien ble utført ved hovedflyplassen i Helsinki hvor man i flere uker tok en rekke prøver for å avdekke tilstedeværelsen av respiratoriske virus der passasjerer ferdes på flyplassen. Resultatet viste at 50 prosent av prøvene på plastkassene i sikkerhetskontrollen ble testet positivt på fire respiratoriske virus.

– Vi snakker her om kontaktsmitte eller dråpesmitte. De fire virustypene som går igjen i funnene er blant de mest kjente årsakene til luftveisinfeksjoner, influensaer og forkjølelser. Det er nedslående at studien viser at plastkassene ikke blir rutinemessig desinfisert. Smittefaren er stor hvis du tar i en plastkasse med hendene, noe de fleste gjør, sier Tryg-legen.

Ber flyplassene tilby håndrens

Resultatet av prøvene viste i tillegg at toalettene på flyplassen var langt renere og inneholdt langt færre smittefarlige virus og bakterier enn plastkassene i sikkerhetskontrollen.
Forskerne bak studien anbefaler nå flyplassene å tilby håndrensing med antibakterielt stoff før og etter sikkerhetskontrollen, samt øke hyppigheten av desinfeksjon av plastkassene.

– Jeg støtter fullt ut forslaget om å tilby desinfiserende middel før og etter sikkerhetskontrollen. I tillegg bør de tilby pasienter plasthansker. Den vanligste måten influensa smitter på er via nysing eller hosting, så man bør derfor unngå nærkontakt med influensasyke. I tillegg tror jeg det kan være lurt å vaske hendene grundig og ofte med såpe og vann når man er på flyplassen, sier lege Jan Einar Vaage.

Legen har følgende reiseråd til personer med influensa-symptomer:

   Bruk engangs papirhåndklær foran munnen for å beskytte andre når du hoster
   eller nyser. Kast papirhåndkleet etter bruk.
   Hoste eller nyse i albuekroken hvis du ikke har et papirhåndkle tilgjengelig.
   Vask hendene ofte og grundig.
   Hånddesinfeksjon med sprit er et godt alternativ hvis man ikke får vasket
   hendene på annen måte.
   Det anbefales ikke å bruke munnbind for friske mennesker i sosial omgang.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS