Pressemelding

Av Hill-Marta Solberg, parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet - 06.04.2006

En god plan for Nord-Norge

For noen dager siden la Stoltenberg-regjeringen fram Stortingsmeldingen ”Helhetlig forvaltning av det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten”, den såkalte forvaltningsplanen. Dette er en meget viktig sak for hele Norge og spesielt for Nord-Norge.

Et godt kompromiss
Det var knyttet stor spenning til resultatet av regjeringens arbeid. Det har vært lagt for dagen et stort engasjement fra mange ulike miljøer; kommuner, organisasjoner, næringslivet, forskningsmiljøer, media og ikke minst i de politiske partiene. Jeg mener regjeringen har kommet fram til et godt kompromiss og en balansert løsning. Det betyr at verken hele miljøbevegelsen eller de som ønsker seg et enda høyere tempo i petroleumsvirksomheten ble 100 prosent fornøyd med forvaltingsplanen. Jeg vet at mange i Nordland og Troms hadde ønsket at det hadde blitt åpnet opp for enda mer petroleumsaktivitet og at tempoet hadde vært enda større. Da er det greit å vite at når planen skal revideres i 2010, kommer det nye muligheter.

Langsiktig forvaltning av naturressursene
Forvaltningsplanen dreier seg om hvordan vi skal forvalte våre viktigste naturressurser i nord, olje, gass og fisk, i et langsiktig perspektiv. Formålet med forvaltningsplanen er å legge til rette for verdiskaping i havområdene, samtidig som man sikrer miljøet. For å få til dette, er påvirkningene fra petroleumsvirksomhet, sjøtransport og fiskerier sett i sammenheng.
Planen legger grunnlaget for ny verdiskaping og mange nye arbeidsplasser langs kysten basert på god miljøteknologi, strenge krav til næringsvirksomhet og tett overvåking. Den helhetlige forvaltningsplanen veier fiskeriinteressene, energiinteressene og miljøhensynene i nord på en god måte.

Økt verdiskaping og sysselsetting i nord
Det blir petroleumsaktivitet i store og viktige områder i Barentshavet utenfor Finnmark og utenfor det sørlige Nordland. Viktige felt som Snøhvit og Goliat skal videreutvikles. Alle områder med gitte lete- og utvinningskonsesjoner, inkludert 19. konsesjonsrunde, innenfor et 35 til 50 kilometer belte langs kysten fra russergrensen til Troms II, skal fortsatt ha petroleumsvirksomhet. Oljeindustrien får nå forutsigbare rammer å forholde seg til.
Dette vil gi grunnlag for økt verdiskaping og sysselsetting i hele landsdelen.

Ikke varig vernet
Ingen havområder blir varig vernet mot petroleumsaktivitet, men de spesielt sårbare områdene utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Troms åpnes ikke for petroleumsaktivitet i inneværende Stortingsperiode. Det betyr ikke at disse områdene er lagt på is. Nå skal det gjennomføres geologiske og seismiske undersøkelser i disse områdene for å styrke kunnskapsgrunnlaget. Nordland VII og Troms II er altså ikke stengt for aktivitet, men vi erkjenner at dette er områder vi må vite mer om før vi kan gå videre. Mulig framtidig olje- og gassvirksomhet må gjennomføres i trygg sameksistens med fiskeriene. Mer kunnskap vil styrke grunnlaget for framtidige beslutninger.

Sameksistens fiskeri og petroleum
Regjeringens forvaltningsplan gjør at Norge kan fortsette å vise vei i utviklingen av fiskeri- og energiindustri til havs. Forvaltningsplanen er en milepæl i forvaltningen av naturressursene i norske havområder. Planen legger til rette for videre utvikling av fiskerinæringen i samspill med andre næringer, og vektlegger fiskerinæringens store betydning for verdiskaping og sysselsetting for landsdelen og for Norge.

I Nord-Norge bygger vi bosettingen og sysselsetting på fiskeri, havbruk, turisme og tradisjonell industri. Det skal vi fortsette med, men gjennom økt petroleumsaktivitet får vi nye muligheter til verdiskaping og sysselsetting. Det trenger landsdelen.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS