-I dag markerer vi noe vi ikke ser. Det meste som er bygget i dette prosjektet, ligger nemlig under bakken. Her har vi investert i ny og moderne infrastruktur som vil gjøre Haakonsvern til en enda bedre marinebase, og dekke de behovene Forsvaret har i fremtiden. Ikke minst realiserer vi med dette viktige klima- og miljøgevinster i forsvarssektoren, sier Forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Fossilfri oppvarming av basens bygg
Prosjektet har omfattet en total oppgradering av infrastrukturen, som blant annet innebærer forbedret kraftdistribusjon, utbygging av fjernvarmenett, nye vann- og avløpsledninger.
En ny energisentral henter varme fra sjøen ved hjelp av en svær varmepumpe. Den leverer varme og kjøling inn til bygningene gjennom det nye fjernvarmenettet. All fossilbasert oppvarming er faset ut ved at alle gamle oljekjeler og oljetanker er fjernet. Energisentralen er bygget og driftes som et OPS-prosjekt av selskapet Haakonsvern energi.
Arbeidene med infrastruktur har pågått siden juni 2018, med en kostnadsramme på 845,4 millioner kroner. Forventet sluttkostnad vil være 740 millioner kroner.
Infrastrukturprosjektet er en forutsetning for den videre utviklingen av basen
-Eiendom, bygg og anlegg er en helt sentral del av å bygge forsvarsevne og beredskap, og en av fire innsatsfaktorer for forsvaret av Norge. Nye bygg og anlegg på Haakonsvern de neste årene er helt avhengige av at dette prosjektet er gjennomført, sier direktør Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen.
Det er fortsatt store behov for modernisering på Haakonsvern. I årene som kommer skal det bygges nytt, og eksisterende bo- og arbeidsforhold på basen skal forbedres. Dagens markering er en viktig milepæl i dette arbeidet. Med ny og moderne infrastruktur reduseres energiforbruket og miljøskader.
Utfasingen av fossilt brensel og ny energisentral gir store gevinster
Vi har oppfylt myndighetenes krav om å fase ut bruk av fossilt brensel til oppvarming. Det er gitt fjernvarme til åtte bygg, som alene gir en reduksjon i CO2 på 540 tonn årlig utslipp. Det tilsvarer cirka 225 bensinbiler. Tiltakene gir også et redusert vannforbruk som sparer sektoren for 5,5 millioner kroner årlig. Til sammenligning tilsvarer dette 25 millioner toalettbesøk, eller vannforbruket til 2 500 personer.
Et stort og omfattende investeringsprosjekt gjennomført på en operativ marinebase
Forsvarsbygg har gjennomført svært omfattende anleggsarbeider ved marinebasen, noe som har medført mange veistengninger og vann- og strømutkoblinger. Til tross for dette har Forsvaret opprettholdt sin operative drift mens byggearbeidet i prosjektet har flyttet seg etappevis rundt på basen.
Haakonsvern
Haakonsvern er Nord-Europas største marinebase, og Norges største militærleir. Store deler av basen er bygget på 50- og 60-tallet, og mye av den eldre infrastrukturen var ennå i bruk da prosjektet startet opp i 2018. Rundt 3500 offiserer, spesialister, sivile og vernepliktige har sitt daglige virke her.
|