Pressemelding

Arve Kambe, stortingsrepresentant, Høyre, leder av arbeids- og sosialkomiteen på - 16.06.2014

En verdig avslutning for nordsjødykkerne!

Det er med stor glede jeg kan konstatere at det endelig har blitt en løsning i den svært lange saken om nordsjødykkerne i Stortinget. Det anslås at ca. 365 personer med varig tilknytning til Norge har deltatt i petroleumsrelatert dykking i pionertiden.

Det er udiskutabelt at pionerdykkerne gjorde et banebrytende arbeid i Nordsjøen fra 1965 og til 1990, under svært vanskelige og ukjente forhold og mange pådro seg helseplager og skader. Det er viktig at denne gruppen får den politiske anerkjennelse som de fortjener, samt at det gis en kollektiv berømmelse til dykkerne. Det foreslås derfor at dykkerne tilkjennes ytterligere kompensasjon, som sammen med enkelte andre forslag gir en totalløsning for å fremheve dykkernes innsats. Forslagene må ses i sammenheng med de økonomiske og ikke-økonomiske tiltak som er gitt dykkerne på et tidligere tidspunkt. Dette tilbudet er den endelige politiske avslutning av nordsjødykkersaken.

Utgangspunktet for saken er at Høyre-Frp-regjeringen ønsket en verdig avslutning på saken for alle parter. Når saken kom til Stortinget arrangerte arbeids- og sosialkomiteen høring med alle organisasjonene som organiserer nordsjødykkerne. Den avdekket at det var behov for å gå en ny runde mellom partiene og det ble heldigvis gjort. Stortinget valgte å utvide kompensasjonen til dykkerne fra 20 G til 25 G. En økning fra ca kr. 1.7 millioner til kr. 2.2 millioner.

For å hedre pionerdykkernes innsats for Norge foreslås det å sette opp en minneplakett på Norsk Oljemuseum i Stavanger, eventuelt i forbindelse med utstillingen «Nordsjødykkerne». Vi sikrer også en videreføring av kontakttelefonen for pionerdykkere, Dykkerkontakten, som er en døgnåpen telefontjeneste for oppfølging av tidligere nordsjødykkere.

Det er en enstemmig arbeids- og sosialkomite som også vil også takke pionerdykkerne for den innsatsen de har gjort for Norge og det avgjørende bidraget for å finne olje i Nordsjøen.

Stortinget gir også en skriftlig politisk og moralsk beklagelse til dykkerne, deres pårørende og øvrige berørte for hendelsene i perioden 1965 til 1990 og også for prosessen for en endelig avslutning frem til i dag.

Så med en takk, beklagelse og kompensasjon håper jeg at Stortinget har gitt sitt bidrag til at en uverdig sak endelig kan få en verdig avslutning. Som komiteleder er jeg stolt over å være med på dette. Det burde skjedd før.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS