Pressemelding

KrF, Venstre, Høyre og FrP - 24.09.2018

Enighet om de nye regionenes oppgaver

KrF, Venstre, Høyre og FrP er enige om oppgavene som skal overføres til de nye regionene. Enigheten representerer den største struktur- og ansvarsendringen for fylkeskommunene siden de ble opprettet. Strukturen på 11 fylker ligger fast og er en viktig forutsetning for overføring av nye oppgaver til fylkeskommunene.

Sammen vil vi gi fylkeskommunene større ansvar innenfor områder der fylkeskommunen har gode forutsetninger for å drive samfunnsutvikling.

Færre og sterkere fylkeskommuner gjør at vi kan overføre mer makt og myndighet til dette folkevalgte nivået. De nye oppgavene gir også fylkene flere verktøy i arbeidet for en god regional utvikling og gir fylkeskommunene større handlingsrom til å prioritere hvordan de løser oppgavene. 

- Dette er en stor seier for KrF som lenge har kjempet for en demokratireform der flere oppgaver flyttes fra staten og til slagkraftige regioner. Avtalen innebærer en solid oppgaveoverføring fra staten og statlig byråkrati over til folkevalgtstyrte fylkeskommuner. Dette er svært viktig desentralisering som sikrer folkevalgt styring nærmere innbyggerne. Det er også en viktig distriktsreform, som sikrer langt flere virkemidler i verktøykassa til regionale politikere som bedre vet hvor skoen trykker i sin region, sier Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF.

Med denne avtalen er det nå enighet om både struktur og oppgaver i regionreformen.

- Regionreformen er først og fremst en demokratireform for å flytte makt nærmere folk. For Venstre er det viktig at beslutninger tas nærmest mulig folkene de angår, og jeg er veldig glad for at vi etter en lang prosess som startet i 2014, har kommet til en enighet som for alvor setter i gang med å overføre oppgaver og arbeidsplasser til nye, større regioner. Dette er den største utvidelsen av fylkeskommunenes ansvar siden de ble opprettet. Mange oppgaver skal også utredes videre for mulig utflytning, og Venstre ser frem til å bidra konstruktivt i det arbeidet, sier André N. Skjelstad, kommunalpolitisk talsperson for Venstre. 

Regionene skal få nye oppgaver innenfor samferdsel, næringsutvikling, landbruk, forskning, folkehelse, kompetanse og kultur, og sammen vil dette styrke fylkeskommunenes samfunnsutviklerrolle på en god måte.

- Jeg er glad for at vi fire partiene har fått en enighet på plass. Færre og sterkere fylkeskommuner gjør at vi kan overføre mer makt og myndighet til dit folk bor. Fylkene blir nå i bedre stand til å utføre de oppgavene de allerede har, i tillegg til nye oppgaver de får tilført. Større fylker med mer myndighet vil ha muligheten til å bli bedre på tjenesteutvikling. De får flere virkemidler for å få flere inn i arbeidslivet. Fylkene kan med dette bedre legge til rette for, og være en pådriver for, sine innbyggeres behov for utvikling av kompetanse og arbeidskraft, sier Norunn Tveiten Benestad fra Høyre.

Det er i den enkelte region man kjenner utfordringene og behovene best, og dermed kan utvikle løsninger til beste for innbyggere og næringsliv.

- Jeg er glad for at vi med dette viderefører enigheten mellom regjeringspartiene og KrF om at regionreformen skal redusere byråkratiet, med færre ansatte i administrative stillinger, færre heltidspolitikere på regionalt nivå og mer ressurser til tjenester for innbyggere og næringsliv. Sammen forplikter vi oss til å sørge for at politikergodtgjørelsene er moderate og har bred legitimitet, og få på plass retningslinjer for godtgjørelse til folkevalgte på regionalt nivå. For FrP er dette svært viktig. Vi er også tilfreds med at vi med dette flytter makt fra Fylkesmannen til fylkeskommunen, og slik styrker demokratiet, sier Kari Kjønaas Kjos, kommunalpolitisk talskvinne FrP.

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS