Pressemelding

​Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og KrF - 02.06.2023

Enighet om historisk havvindsatsing

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og KrF ble torsdag kveld enige om Norges første, store havvindprosjekt, Sørlige Nordsjø II. Dermed er det flertall for Sørlige Nordsjø II i Stortinget.

− Dette er godt nytt for norske strømpriser og for klimaet. Dette er startskuddet for at en konkurransedyktig, norsk leverandørindustri innen havvind kan vokse og videreutvikle seg langs hele kysten. Og etter hvert skal også nord med, sier Marianne Sivertsen Næss, leder av Stortingets energi- og miljøkomité.

Sør-Norge går mot et varig kraftunderskudd. Flertallspartiene mener det haster med løsninger som vil gi mer kraft til fastlandet.

− Jeg er glad for at vi har kommet til en løsning som sørger for at vi nå kommer i gang med utbygging av havvind i Nordsjøen, samtidig som vi unngår å eksponere norske strømkunder ytterligere for prissmitte fra kontinentet. Havvind vil bidra med store mengder av den økte kraftproduksjonen vi trenger framover, sier Senterpartiets energipolitiske talsperson, Ole André Myhrvold.

Ap, Sp, SV, MDG og KrF understreker at det er avgjørende å få på plass ambisiøse mål og god kunnskap for å sikre god sameksistens og ivaretakelse av natur, miljø og marint liv. God naturforvaltning skal være et konkurransefortrinn i den norske havvindsatsingen, og relevante miljøkrav vil integreres i konsesjonen for havvindparken.
− Vi er glade for å sikre havvindsatsningen, ikke minst for å få kraft til å kutte utslipp. Siden staten må bidra mer, var det viktig å få på plass strengere krav til miljøkartlegging, sier SVs energipolitiske talsperson, Lars Haltbrekken.

MDG understreker at havvindsatsningen nå er blitt enda grønnere.
− MDG tok tidlig til orde for en storsatsning på havvind som klimaløsning, og i dag har vi fått gjennomslag for at naturen beskyttes bedre i utbyggingen. Havmiljøet er allerede under press fra forsøpling, forurensning, forsuring og overfiske, og sjøfuglene forsvinner. I dag er vi enige om raskere framdrift for kartlegging av havmiljøet ved Sørlige Nordsjø II, og at det skal gjøres grundige kartlegginger også i andre områder aktuelle for havvind framover, sier Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.

 

Energipolitisk talsperson i KrF ivrer etter at havvindutbyggingen skal komme i gang.

− Havvindsatsing blir vesentlig dyrere enn regjeringen først forespeilet og det er derfor viktig for KrF at kostnadene må ned til neste utlysning. Grunnen til at vi likevel går inn for forslaget er at vi må få på plass mer kraft for å klare omstillingen og klimamålene innen 2030, samt nye muligheter for norsk leverandørindustri, sier Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Partiene er blant annet enige om:

  • Øke støttetaket til 23 milliarder kroner.
  • Fjerne reservasjonsprisen. Kontraktsprisen settes i markedet gjennom auksjonen.
  • Ber Regjeringen sikre at kartlegging av havmiljøet og sjøfugl integreres i beslutningsgrunnlaget frem mot konsesjonsbehandling.
  • I forbindelse med statsbudsjettet for 2024, legge fram en helhetlig plan for naturkartlegging for de områder som blir aktuelle for norsk havvindutbygging.
  • Videreføre og styrke MAREANOs arbeid med å øke kunnskap om havbunnen som har viktige funksjoner som leveområder og om marine bunnøkosystemers tåleevne og sårbarhet for påvirkning og samlet belastning.
  • Gjennomføre følgeforsking i utbyggings- og driftsfasen av Sørlige Nordsjø II. Kunnskapen om konsekvensene for miljøet skal brukes i den videre havvindsatsingen.
  • Vurdere økt vektig av bærekraftskriterier og positive lokale ringvirkninger ved framtidige havvindutbygginger.
  • Inflasjonsjusteringen bør skje fra 1. kvartal 2023, for å fange opp den høye kostnadsveksten i inneværende år.
  • Et vindvektet månedssnitt. Det innebærer at referanseprisen i større grad gjenspeiler svingningene i kraftprisene time for time, noe som reduserer risikoen for vindkraftprodusenten.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS