Pressemelding

Rut Olsen, leder for Næring, Drift & Miljø, Alta kommune - 29.08.2013

Er det 110 sentralen i Finnmark som skal berge kysten?

For alle som fikk med seg hva som hendte 22. Juli, og har lest rapporter i ettertid, så både ser og skjønner vi alle at nødnettet i Norge ikke fungerer tilfredsstillende. I kjølvannet av dette jobbes det nå for å forbedre dette, noe vi alle vil dra nytte av sikkerhetsmessig.
I for eksempel Irland har man kun 3 nød-sentraler for hele landet. Noe som fungerer tilfredsstillende der. Dette fordi man bygger opp en stor og robust kompetanse i større miljøer. Det er dette brannsjefen har lagt til grunn i våre sakspapirer. Både hans og vår jobb som brannstyre er og først og fremst å tenke sikkerhet. Ved det vedtaket som Alta brannstyre gjorde, så ser man også ut fra sakspapirer at vi sparer 2,5 millioner.
Alta er den eneste kommunen i hele Finnmark som har dykkertjeneste. Denne tjenesten er lagt under branntjenesten i Alta. Dette er ikke en lovpålagt oppgave, og allerede i dag har Alta for lite penger til denne tjenesten. Men fra vi fikk denne tjenesten har den vært med på å berge mange liv. Og ikke bare i Alta. Ved flere tilfeller har vi dratt ut og bistått andre kommuner ved behov. Uten dette tilbudet hadde Finnmark måttet få hjelp fra Tromsø. Når liv står på spill så tror jeg vi alle kjenner til viktigheten av tid og nærhet. Om vi hadde valgt å bruke 3 millioner (som Alta ikke har i dag) på å fortsette her i Finnmark, ja, så er det ingen tvil om at Finnmarks eneste dykkertjeneste ville bli truet. Og for meg er det langt viktigere at Finnmark har mannskap og redningsfolk i sin nærhet, en hvor man sitter og tar i mot nødtelefoner. Og om jeg som lokalpolitiker, og leder av Alta brannstyre ikke hadde fulgt vår faglige administrasjon, ja, så hadde jeg heller ikke gjort jobben min godt nok for de som har plassert meg der!
Selv om det er jeg selv som har skapt bråk med mine flåsete uttalelser, noe jeg beklager, så må det ikke være noen tvil, dette vedtaket er gjort ene og alene på grunn av faglige og økonomiske grunner. Men all den tid jeg ser prisforskjellen i sakspapirer, så undrer jeg meg hvordan fattige kystkommuner skal kunne ha økonomi til å fortsette her i Finnmark? For dette blir ikke en billig fornøyelse for noen av oss. Dette har vært en av de vanskeligste saker jeg, som posisjonspolitiker, har vært med på å behandle. Men samtidig har jeg måttet holde fokuset på at som leder av brannstyret må man være sitt ansvar bevist og følge de faglige råd og anbefalinger man får lagt på bordet. For til syvende og sist så bunner dette ut i vår framtidige sikkerhet, og ingen ting annet. Og når spørsmålet om kysten og arbeidsplasser dukker opp, ja, da er det ikke 110 sentralen som kan berge oss. Vi bør være langt mer bekymret for alle de arbeidsplasser i både Hammerfest, Mehamn osv. som rammes fordi Lisbeth Berg Hansen og Arbeiderpartiet synes det er viktigere å beskytte Røkke, enn sin egen kystbefolkning i Finnmark.

Mvh Rut Olsen, leder for Næring, Drift & Miljø.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS