Pressemelding

Gro-Anita Mykjåland (, stortingsrepresentant for Senterpartiet - 09.02.2024

Er Senterpartiet, Norsk Industri og LO populister?

Igjen er Nikolai Astrup rask til å stemple oss som er uenige med Høyres energipolitikk, med mer påkobling på det europeiske strømmarkedet, som populister.

 

Vi tåler godt Høyres stempling i kampen for norske interesser.

 

For stadig flere ser at Høyres kraftliberalisme ikke tjener norske interesser.

 

NHOs største landsorganisasjon, Norsk Industri, har uttalt seg kritisk til Høyres iver etter flere utenlandskabler.

 

LO-sekretær Are Tomasgård er som oss i Senterpartiet skeptisk til å fornye de to eldste Danmarkskablene.

 

Fellesforbundet, med rundt 160 000 medlemmer, vedtok med overveldende flertall på landsmøtet et klart nei til videre integrering i det europeiske kraftmarkedet.

 

Vi begynner å bli mange populister nå, Astrup.

 

Vi har advart mot og tatt lærdom av energikrisen og de skyhøye kraftprisene Norge har opplevd. Høyres urokkelige kraftliberalisme har spilt fallitt. 

 

Høyres ideologiske skylapper

Astrup mener Høyre søker kunnskap om effekten av nye utenlandsforbindelser før de skal konkludere. Kunnskap om effekten av nye utenlandsforbindelser finnes det mye av, lett tilgjengelig også for Høyres stortingsrepresentanter.

 

Utenlandsforbindelser har gitt og vil gi økt prissmitte og høyere strømpriser i Norge. Dette er blitt godt dokumentert av Statnett, private analytikere og av Strømprisutvalget.

 

Dette ønsker ikke Høyre å diskutere, og Astrup skyver i sitt svar til meg igjen forsyningssikkerhet foran seg i argumentasjonen. Det har han liten grunn for.

 

Norge har i dag svært god forsyningssikkerhet, med mer enn tilstrekkelig utvekslingskapasitet og god magasinkapasitet.

 

Utredninger om nye utenlandsforbindelser viser liten effekt for forsyningssikkerheten. For den videre havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II, konkluderer både NVE og Statnett at en ny utenlandskabel i tilknytning til havvindanlegget har lite å si for forsyningssikkerheten. Det er her snakk om en forbindelse nesten tre ganger større enn de to eldste Danmarkskablene sammenlagt.

 

Derimot skriver Statnett at en ny utenlandsforbindelse vil gjøre Norge mer eksponert for pristopper og en strammere effektbalanse på kontinentet.

 

Gitt dette er det smått utrolig at Nikolai Astrup igjen forsøker å innbille norske strømkunder at de er tjent med å økt eksponering mot det europeiske strømmarkedet.

 

Mer kraft, mindre selvskryt

Det er veldig bra at det under Erna Solbergs regjering ble godkjent mange konsesjoner for ny kraft, men det er ikke deres fortjeneste. Mange av søknadene som ble levert kom som følge av at vi som del av den forrige rødgrønne regjeringen i 2012 innførte elsertifikater for å støtte ny fornybar kraftproduksjon.

 

Høyre i regjeringen gjorde få egne grep for å øke kraftproduksjonen. Fokuset var tettere integrering i det europeiske kraftmarkedet og flere utenlandskabler.

 

Det ene grepet Erna Solberg som statsminister faktisk tok, vindkraftsatsingen, endte i enorm lokal motstand og full stans i konsesjonsbehandlingen. Dette var situasjonen da vi overtok makten.

 

Denne regjeringen har gjenopptatt saksbehandlingen av vindkraftsaker og samtidig gitt kommunene en vetorett for å si nei til prosjekter i sitt område. Vil ikke lokalsamfunnene ha vindkraftverket, så blir det heller ikke noe av. Vi har også sørget for at en større del av inntektene fra prosjektene som blir bygd tilfaller lokalsamfunnene kraften blir produsert i.

 

Ny vindkraftproduksjon skal ha lokal støtte, og gi inntekter til de som bor i områdene. Utviklingen av energisystemet skal tjene norske interesser. Bare slik gjenoppbygges  tilliten til energipolitikken i Norge. 

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS