Pressemelding

Stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten, Ap, leder Justiskomiteen - 27.10.2006

Et krafttak mot kriminalitet

Regjeringa og det rødgrønne stortingsflertallet er i ferd med å gjennomføre ei kursendring for mer trygghet. Målet vårt er klart: Det skal forebygges bedre, oppklares mer, reageres raskere og rehabiliteres bedre. Derfor har vi i løpet av vårt første år i regjering styrket politi, rettsvesen og kriminalomsorgen - i tillegg til at vi har økt kommunebudsjettene slik at det viktige forebyggende arbeidet i kommunene er styrka. Vi har bygd opp der det er revet ned, gitt rom for å satse på skole, styrke barnevernet og gjenåpne stengte ungdomsklubber. Dette er viktige tiltak for å forhindre at ungdom starter en kriminell løpebane, og viser hvor viktig det er med en helhetlig tilnærming i kriminalitetsbekjempelsen.

Men ikke bare har vi innført ei kursendring i justispolitikken og den forebyggende politikken – vi har også skapt et temposkifte. I fjor lovde vi at vi skulle bygge 100 nye soningsplasser for å få ned soningskøen. Vi bryter løftet. Med forslaget i budsjettet for 2007 bygger vi 316 plasser, og vi mener at vi er den første regjering på mange år som vil avskaffe soningskøen i løpet av stortingsperioden.

Mange venter på soningsplass
I dag har vi en uholdbar situasjon der det nesten er like mange som venter på å slippe inn i norske fengsler, som de som venter på å slippe ut. Dette svekker folks rettsoppfatning, og tilliten til kriminalpolitikken svekkes ytterligere når mange av dem som står i kø, begår ny kriminalitet. Resultatet er en ond sirkel der folk ikke får seg en jobb fordi de venter på å sone en dom. De begår nye forbrytelser, har ikke penger til bolig, og håpløsheten fører gjerne til et forverret rusproblem. Det er denne situasjonen vi nå skal komme oss ut av gjennom bygging av nye soningsplasser.

I tillegg vil vi også ha en slutt på at halvparten av alle som slipper ut av norske fengsler, kommer tilbake i løpet av få år. Derfor styrker vi innholdet i soninga: Flere vil få tilbud om utdanning under soning, det blir flere bøker i fengselsbibliotekene, og helsetilbudet og rusbehandlingen blir styrket. Noe som igjen betyr at de innsatte som er ferdig med å sone står bedre rusta til å møte livet utenfor murene.

Reduksjonen i soningskøen og helhetlig innsats for å styrke rehabiliteringa vil føre til at vi får mer politikraft. Dessuten vil vi øke bemanninga i politi- og lensmannsetaten gjennom å utvide opptaket på Politihøgskolen fra 360 til 432 studenter. Dette er det største opptaket siden 1998, og er svært viktig ikke minst for å sikre rekruttering til distriktene. Det høye aktivitetsnivået i politidistriktene skal videreføres i 2007. Ei viktig sak for Politietaten er å få etablert et felles radiosamband, Nødnett, og første trinn ferdigstilles til neste år.

Voldsutøver skal stilles til ansvar
Personer som utsettes for vold eller trusler om vold skal få bedre beskyttelse. Voldsutøveren må i større grad stilles til ansvar, og vi innfører derfor en ordning med omvendt voldsalarm. Brudd på besøksforbud kan føre til tvungen bruk av alarm som varsler politiet når trusselutøver nærmere seg den som skal beskyttes. Voldtektsofre vil bli gitt advokatbistand i forbindelse med vurdering av om voldtekten skal anmeldes. Alternativ til vold styrkes med en million kroner. Og vi vil fortsette arbeidet mot menneskehandel, og foreslår utvidet bruk av fri rettshjelp ved vurdering om en skal gå til anmeldelse.

Dessuten har vi styrket domstolene for å få en hurtigere straffesaksbehandling. Vi kan ikke leve med en situasjon der offer for for eksempel voldtekt må vente i opptil fem år før saka er ferdigbehandlet i rettsapparatet. Det er ikke moralsk riktig å la mennesker som er utsatt for grove forbrytelser, å gjennomgå en slik belastning. Innføring av ny tvistelov fra 1. januar 2008 forberedes, og den nye loven ventes å gi en mer effektiv sivil rettspleie som skal gi raskere, billigere og mer riktig tvisteløsning.

Forslagene til statsbudsjett viser at den rødgrønne regjeringa er på vei til å innfri løftene i Soria Moria-erklæringa om styrking av straffesakskjeden. Gjennom å forhindre at kriminelle får begå ny kriminalitet mens de venter på å sone, gjennom bedre rehabilitering i fengslene og gjennom satsing på politi vil vi redusere volden og kriminaliteten i samfunnet. Gjennom å endre lovverket og gi domstolene bedre forutsetninger for å sikre ofrenes stilling, ser vi nå en klar kursendring og et taktskifte i justispolitikken. Dette vil komme hele samfunnet til gode.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS