– Opprettelsen av a-krimsenteret i Alta vil gi et bedre utgangspunkt for samhandling på tvers og vil styrke det allerede eksisterene samarbeidet. Dette gjør etatene enda bedre rustet til å bekjempe arbeidslivkriminalitet i regionen, sa Mjøs Persen under åpningen.
A-krimsenteret i Alta blir det åttende i rekken. 18 medarbeidere fra politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV samlokaliseres og skall jobbe for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Useriøse og kriminelle må fremover se seg godt over skuldra
For senterleder Magnus Nilsen er den offisielle åpningen en etterlengtet gledens dag.
– I dag markeres startskuddet for vår etablering og med det starter det viktige arbeidet med å kartlegge utfordringer og kriminalitetstrusler for vår region. Fremover blir det viktig å etablere et felles bilde av situasjonen i Finnmark som vil være med på å sette retning for nødvendige prioriteringer fremover, sier Nilsen.
A-krimsenteret skal arbeide risiko- og kunnskapsbasert med å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i regionen, og den ferske senterlederen har allerede noen tanker om hvor de vil starte.
– Det er nærliggende å være opptatt av mange av de samme bransjene som har vært i fokus nasjonalt, for eksempel bygg og anlegg og transport. Vi vet også at fiskerinæringen er relevant å se nærmere på her i Finnmark, sier Nilsen.
Opptatt av god dialog og godt samarbeid
– De aller fleste aktørene er seriøse og vi ser fram til et godt samarbeid. Vi er allerede i gang med å knytte kontakt med viktige aktører i næringslivet i Finnmark, både bransjeorganisasjoner og samarbeidende tilsynsmyndigheter. Fremover må de useriøse se seg ekstra godt over skulderen, sier Nilsen.
Han oppfordrer også publikum og næringsliv til å tipse etatene i a-krimsamarbeidet via deres nettsider, dersom de skulle ha informasjon eller mistanke om ulovlige forhold.
– Et godt utgangspunkt for å lykkes
Erik Nilsen er nasjonal talsperson for det tverretatlige a-krimsamarbeidet. Også han ser positivt på etableringen av et nytt a-krimsenter i Alta.
– Skal vi lykkes i bekjempelsen av arbeidslivskriminaliteten er det å bygge felles kunnskap, og å se virkemidler og sanksjonsmuligheter i sammenheng helt sentralt. Samlokalisering på a-krimsentrene er en viktig brikke i dette arbeidet – og jeg er sikker på at a-krimsenteret i Alta har gode forutsetninger for å lykkes, sier Nilsen.
Fakta om a-krimsenter i Alta
- Tverretatlig samarbeid mellom Skatteetaten, Politiet, Arbeidstilsynet og NAV. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker ved behov.
- A-krimsenteret skal arbeide med formålet å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i Finnmark.
- Senteret er lokalisert i Alta, og ble etablert 1. november 2022.
- Arbeidslivskriminalitet kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.
- A-krimsenteret i Alta blir det 8. A-krimsenteret i Norge. De øvrige a-krimsentrene er etablert i Bodø, Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger, Tønsberg og Kristiansand.
|