Pressemelding

Nordkappregionen næringshage - 19.12.2022

Et stort løft for den kystnære beredskapen i nord

Den kystnære oljevernberedskapen i Vest Finnmark som ble etablert i sin nåværende form da operasjonene på Goliat-feltet startet skal nå videreutvikles gjennom et nytt samarbeidet mellom petroleumsindustrien og fiskerinæringen. Nordkapp blir sentral i et pilotprosjekt der målet er å styrke kystfiskeflåtens beredskapsevner ved å kombinere fiskernes kunnskap og erfaring med nye digitale løsninger. Pilotprosjektet gir oppdrag og teknologiutvikling til bedrifter i hele Finnmark.  

Konkret dreier det seg om å installere en værstasjon på fartøyene i flåten. Samlet vil dataene fra værstasjonene ombord på fartøyene gi et presist bilde av vær- og sikkerhetssituasjon til havs. I pilotprosjektet skal teknologien testes på fem fartøy. Tech-selskapet Seacloud har erfaring med utvikling av lignende teknologi for oppdrettsnæringen, og skal være sentral i pilotprosjektet.

  • Her kombineres digitalisering og lokale fiskeres kunnskap for å videreutvikle den kystnære beredskapen, samtidig brukes det en sentral aktør med hovedkontor i Finnmark, Seacloud. Pilotprosjektet vil bidra til viktig kompetanseheving i Finnmark, sier Stig Hansen, leder i Nordkappregionen Næringshage.
  • Dette er svært gledelig, sier Roger Hansen, leder i Nord Fiskarlag, som har jobbet lenge for dette.
  • Vi har lang erfaring med god sameksistens med fiskerne i landsdelen, og setter stor pris på muligheten til å støtte opp om et samarbeidsprosjekt som vil være til nytte både for fiskeflåten og for petroleumsnæringen i planleggingen av oljevernberedskapen, sier Ørjan Birkeland, leder av styringskomiteen i BASOP som består av Equinor, Vår Energi, Aker BP, INPEX Idemitsu og Offshore Norge.
  • For Seacloud er dette en flott mulighet for å videreutvikle teknologien som vi har laget for oppdrettsnæringen i løpet av de siste 6 årene, sier Jens-Harald Jenssen som er daglig leder i Seacloud AS.

Oljevernberedskapen langs Finnmarkskysten består av en rekke barrierer der kystfiskeflåten inngår som en viktig faktor. I dag består den kystnære beredskapen av 30 fartøy. Hvis det skulle skje en ulykke med oljesøl er kystfiskeflåten siste instans før oljen treffer land. Fiskarlaget har vært en pådriver for å videreutvikle beredskapsflåten, men har ikke fått bevilget tilstrekkelig med ressurser til dette. Derfor har BASOP, Nord Fiskarlag, Arctic Energy Partners og Nordkappregionen Næringshage gått sammen med det Alta-baserte selskapet Seacloud og utviklet et pilotprosjekt for å videreutvikle den kystnære beredskapen. For Nord Fiskarlag vil det være interessant å se om pilotprosjektet også kan bedre kunnskapen og effektiviteten mht. søk og redning til sjøs.

Kystfiskeflåten innsats i oljevernberedskapen organiseres og kompenseres av NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) og har årlig oppfølgning og øvelser.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS