– Undersøkelser viser at kunnskapen i befolkningen er lav om koblingen mellom alkohol og sykdom. Vi fortjener å vite hvilken risiko vi utsetter oss for. Nasjonale råd er en unik mulighet for myndighetene til å øke kunnskapen i befolkningen, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.
I de nordiske kostholdsanbefalingene som ble offentliggjort i fjor, fikk delen om alkohol mye oppmerksomhet. Årsaken var at forskergruppen bak rådene ikke fant noen trygg nedre grense for alkoholbruk.
– Helsedirektoratet sier de nå skal vurdere om de skal komme med alkoholråd på et senere tidspunkt. Det bør det ikke være noen usikkerhet om. Det haster med alkoholråd, sier Kaski.
De nordiske kostholdsanbefalingene var tydelige på risikoen knyttet til alkohol. Alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer, og selv et moderat forbruk øker risikoen. Blant annet kan mer enn 700 krefttilfeller i Norge årlig tilskrives alkoholbruk.
|