Pressemelding
Færre nordiske konkurser enn før pandemien
Ferske tall fra Experian og Enento Group viser at konkursene i Norge, Sverige og Finland fortsetter å falle. I Danmark derimot er det en konkursøkning på seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
I Norge har det faktisk vært en nedgang i antall konkurser gjennom hele pandemien så langt. Totalt sett er det en stor konkursnedgang når de siste månedene sammenlignes med månedene før Covid. Spesielt i juli hvor det var en nedgang på hele 48 prosent.
Positive fremtidsutsikter
Bo Rasmussen, leder for Experian i Norden, sier det i Norge ble iverksatt en rekke tiltak som kan forklare mangelen på konkurser i en periode med generell lav økonomisk aktivitet.
– Nå som restriksjonene oppheves og den økonomiske aktiviteten går tilbake til normalen, ser vi en ytterligere nedgang i antall konkurser. Det gjenstår å se om de negative effektene av pandemien på sikt betyr flere konkurser, men per nå ser det positivt ut, sier han.
– De lave konkurstallene samsvarer med svarene gitt av bedrifter i en undersøkelse gjennomført blant NHO sine medlemmer, som viser mindre frykt for konkurser og større tro på egen økonomi, legger han til.
Danske konkurser i taket
Den ferske statistikken fra Enento Group og Experian, viser som nevnt at antallet konkurser generelt har gått ned i Norden. I Sverige var nedgangen på 14 prosent sammenlignet med første halvår i 2019, mens nedgangen i Sverige og Norge var på respektive 3 og 32 prosent. I Danmark derimot har antallet konkurser økt med 6 prosent fra 2019 til 2021, og med hele 69 prosent fra 2020 til 2021.
Bo Rasmussen, leder for Experian i Norden, sier det var forventet en konkursboom under pandemien, men at den har uteblitt.
– Det meste av restriksjoner er nå opphevet, og den generelle økonomien går veldig bra. Antallet nyetableringer her også økt sammenlignet med fjoråret. Dansk økonomi har faktisk kommet seg raskere enn forventet, men det er fortsatt stor usikkerhet fremover. For eksempel har hjelpepakker gjort at bedrifter kan utsette innbetalingen av moms. Når betalingene forfaller, er det viktig at økonomisk sårbare bedrifter konsoliderer seg selv for å unngå en forsinket konkurs, sier han.
– Økningen vi ser i antallet konkurser skyldes noen få måneder, der mye skyldes tekniske årsaker. Det er ikke utenkelig at den spådde konkursboomen uteblir fullstendig, legger han til.
Detaljhandelen på bedringens vei i hele Norden – størst nedgang i Norge
Sett fra det nordiske perspektivet, er det få bransjer har gjort en u-sving som detaljhandelen. Detaljhandelen er på beina igjen over hele Norden. Konkursene er på et lavere nivå enn før Covid-19. I Sverige var nedgangen på 6 prosent sammenlignet med første halvår i 2019, mens tilsvarende tall for Finland og Danmark var på respektive 12 og 19 prosent. I Norge er nedgangen på hele 54 prosent.
Gode norske og finske tider for overnattings- og serveringsbransjen
Overnattings- og serveringsbransjen har hatt en tøff periode under pandemien. Men de ferske tallene viser at det i både Norge og Finland går bra med dette bransjesegmentet. Konkursene har gått ned med 11 prosent i Finland og 41 prosent i Norge, til og med sammenlignet med samme periode i 2019. I Sverige og Danmark har konkursene økt sammenlignet med 2019. Sammenlignet med 2020 har det gått ned med 20 prosent i Sverige, mens det har økt med 44 prosent i Danmark.
Jukka Ruuska, administrerende direktør i Enento Group (Asiakastieto i Finland og UC i Sverige), sier dette er en bransje som har blitt sterkt påvirket av pandemien i hele verden.
– I Norden ser vi en positiv trend som følge av at restaurantene øker omsetningen i tråd med at samfunnet åpner opp igjen. Vi vil også sannsynligvis se en trend der forbrukere som har spart opp under pandemien vil begynne å bruke penger igjen. Noe som vil være positivt for næringslivet generelt. En utfordring er det på kort sikt vil være mange som mangler personell for å møte den økende etterspørselen, sier han.
Lite påvirket byggevarebransje
En bransje som har vært stabil under hele pandemien i Norden, er byggevarebransjen. I Sverige var konkursøkningen på tre prosent sammenlignet med 2019, mens det i Finland var en nedgang på 5 prosent, mens nedgangen var på hele 28 prosent i Norge. Også her er Danmark unntaket med en konkursøkning på 27 prosent.
– Ettersom mange har brukt mer tid hjemme samtidig som boligprisene øker, har flere bestemt seg for å forbedre egen bolig. Noe som har ført til en økt etterspørsel etter entreprenørtjenester. I tillegg har det blitt etablert flere bedrifter i dette segmentet. Dette er en bransje som normalt er påvirket av konkurser, men som interessant nok ikke ser ut til å være særlig påvirket av pandemien. Selvsagt med noen unntak, sier Bo Rasmussen.
Konkurser totalt
Konkurser per bransje