FABO-studien er en randomisert kontrollert studie gjennomført ved Poliklinikk for overvekt ved Haukeland universitetssjukehus. Studien viser viktigheten av å involvere familien i behandling av alvorlig fedme hos barn og unge mellom 6 og 18 år. Det er første gang familiebasert adferdsterapi mot barnefedme er prøvd ut i den norske spesialisthelsetjenesten.
I tett samarbeid med forskningsmiljøet ved University of Washington, som utviklet behandlingsmetoden, har forskere fra Bergen Pediatric Obesity Research Group tilpasset behandlingen til den norske helsetjenesten. Behandlingseffekten har blitt sammenlignet med effekten av den ordinære behandlingen som gis barn som er henvist til Poliklinikk for overvekt. – Effekten viser at familiebasert adferdsterapi gir en betydningsfullt større vektreduksjon enn ordinær behandling, sier stipendiat Hanna Flækøy Skjåkødegård ved Klinisk institutt 2, UiB.
Formålet med vektreduksjonen er å redusere risikoen for følgesykdommer, som for eksempel diabetes eller andre metabolske sykdommer som påvirkes av overvekten. Adferdsterapien er knyttet opp mot både skole og fritidsaktiviteter og består av et intensivt behandlingsopplegg med 17 sesjoner fordelt over et halvt år.
Forskningsgruppen fra Bergen vil nå videreutvikle behandlingsmetoden, og er sammen med forskere på barnefedme fra hele Norge i oppstartfasen av en ny studie, eBATTLE Obesity, hvor familiebasert atferdsterapi vil gis i kombinasjon med medikamentell behandling til ungdom med alvorlig fedme.
Klikk på lenken for å lese artikkel med hovedresultater fra studien: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cob.12513
|