Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 28.09.2022

Fårikål- Norges nasjonalrett holder stand

Torsdag 29.september er fårikålens dag og tall fra en fersk undersøkelse (1) levner ingen tvil – hele 70 % av oss spiser fårikål på denne tiden av året. Så den tradisjonelle fårikålen holder stand som skikkelig god høstmat.

Liker du tradisjonell fårikål? Eller frister en ny variant med chili, hvitløk og ingefær? Eller hva med gulrot og sellerirot i tillegg til kål og får?

Undersøkelsen viser at de som er aller mest glad i fårikål er bosatt i Nord-Norge, og da spesielt menn over 60 år. Og det er store regionale forskjeller; de som spiser minst fårikål er typisk kvinner i 30 årene bosatt i Oslo.

– Undersøkelsen viser at de eldste i befolkningen er mest glad i fårikål. Skal vi også treffe den yngre delen av befolkningen, der ikke alle er så begeistret for fårikål, så kan det gjerne være rom for å variere litt, sier matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Det er lov å ha litt ekstra smak i gryten sier hun og anbefaler å la skiver av gulrot, persillerot og selleri koke sammen med kålen og kjøttet den siste timen. For en eksotisk variant anbefaler hun sin favoritt med både chili, ingefær og hvitløk.

– Fårikål er noe av det enkleste du kan lage. Det tar bare litt tid, og med krutt som chili, ingefær og hvitløk så når retten nye høyder, sier hun og minner om at Fårikålens festdag er torsdag 29. september.

Så enkelt lager du tradisjonell fårikål- Norges nasjonalrett:

Husk å bruke minst halvparten kål og halvparten kjøtt i den tradisjonelle fårikålgryta. Stykker av lammekjøtt, eller fårekjøtt, og båter av kål legges lagvis i gryta, med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av gryta. Hell på vann. Kok opp og la gryta putre under lokk til kjøttet er mørt. Bruker du lammekjøtt bør du beregne ca. 2 timer. Fårekjøtt kan kreve litt mer tid.

Melne poteter som Kerrs Pink, Pimpernel eller Mandelpotet hører med. Melne poteter trekker gjerne til seg mer av den gode kraften og passer derfor perfekt til fårikålen.

Her er hele oppskriften: Tradisjonell fårikål.

 [1]Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) september 2022.

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS