Grøt regnes som en av de eldste rettene vi har her i landet, og det er neppe tilfeldig at akkurat havregrøten er blitt så trendy.
Havregrøt er både næringsrik og bærekraftig, og passer godt inn i vår moderne livsstil. Den er enkel å lage fra bunn av og kjøleskapsvarianten lager nesten seg selv. Med litt variasjon av søt og salt topping passer havregrøt like godt til frokost som til middag.
Vær kreativ og unngå matsvinn
Havregrøt kommer i mange varianter, og smaker ekstra godt om du lager den på melkeprodukter. Vær kreativ og bruk gjerne det du har tilgjengelig til topping.
– Det å bruke rester når du skal lage havregrøt gir en god mestringsfølelse. Ikke bare får du redusert matsvinn ved å utnytte det du har tilgjengelig, du kan med litt variasjon og kreativitet lage et skikkelig godt, næringsrikt og billig måltid fra bunnen av, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Tips til næringsrik grøt
Lager du havregrøt på melk får du i deg flere næringsstoffer som proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt.
Fem oppskrifter på kjøleskapsgrøt og middagsgrøt:
Kjøleskapsgrøt med lune epler og kanel (melk.no)
Kjøleskapsgrøt med havregryn og yoghurt (melk.no)
Kveldsgrøt av havre, brokkoli og mandler (melk.no)
Havregrøt med smørstekt sopp og ost (melk.no)
Havregrøt med blåmuggost og fenalår (melk.no)
|