Pressemelding

| REMA 1000 - 23.10.2024

Ferske plastposetall fra REMA 1000: – Godt på vei, men ikke i mål

Målet er klart: Innen utgangen av 2025 skal hver innbygger maks kjøpe 40 nye plastposer årlig. Se hvordan REMA 1000 sine kunder ligger an til å nå posemålet.

Posenedgangen har spart miljøet for svimlende 549 tonn plast, sier leder for samfunnsansvar og bærekraft i REMA 1000, Emilie Våge. Her med nye gjenbrukbare handlenett fra REMA 1000.

– Det siste året har det vært en solid nedgang i antall solgte plastposer hos REMA 1000.  

Posenedgangen har spart miljøet for svimlende 549 tonn plast, sier leder for samfunnsansvar og bærekraft i REMA 1000, Emilie Våge.  

God effekt 

Startskuddet for den store handlenett-bølgen vi nå ser i butikkene startet for alvor da miljøkontingenten som REMA 1000 og andre aktører betaler til Handelens Miljøfond økte 1. august 2023. Dermed økte også prisen per plastpose. I mai 2024 økte kontingenten ytterligere. 

Med andre ord: Pris som virkemiddel for å redusere salget av plastposer har hatt god effekt. Parallelt jobber REMA 1000 kontinuerlig med å inspirere og hjelpe kundene og gjøre det enklere for kundene å bytte ut plastposen med gjenbrukbart handlenett.  

Godt på vei – men ikke i mål 

Ifølge Handelens Miljøfond brukte nordmenn 575 millioner plastposer i 2023. Det vil si 104 plastposer per innbygger. Gjennom sitt plastposedirektiv har EU et krav om at hver innbygger maks skal kjøpe 40 nye plastposer årlig innen utgangen av 2025.   

REMA 1000 følger utviklingen tett 

– Ferske tall viser at i september brukte våre kunder 37 % færre plastposer sammenlignet med samme periode i fjor. Det er veldig gledelig. Fortsetter vi som nå ender våre kunder på 54 plastposer hver årlig. Dermed er vi godt på vei mot å nå målet om 40 poser. Men tallene skal ikke fungere som en hvilepute, for vi har fortsatt en vei å gå, sier Våge.  

For lommeboka, klima og miljøet 

REMA 1000 jobber hver eneste dag for å gjøre det enkelt for kundene å ta bærekraftige valg i hverdagen. Hvordan REMA 1000 sine kunder ligger an til å nå miljømålet om 40 poser per innbygger følges tett fra måned til måned på dagligvareaktørens nettsider

Her er det også en egen kalkulator der kundene enkelt ser hvor mye de sparer både klimaet og lommeboka ved å takke nei til plastposen og heller bruke et alternativ de har fra før. 

– Dropper du å kjøpe plastposer hver uke i ett år, sparer du så mye som 1144 kroner. Derfor kan vi ikke gjenta mange nok ganger: å bytte ut plastposen med gjenbrukbare handlenett, eller andre alternativer du har fra før er bra både for klimaet og lommeboka, sier Våge før hun avslutter: 

– Sammen med våre kunder skal vi fortsette å bekjempe en av vår tids største klima- og miljøtrusler – nemlig plastforsøpling. 
 

Fakta: Noen av REMA 1000 sine plasttiltak de siste årene 

  • REMA 1000 har i en årrekke jobbet aktivt for å redusere plast på egne merkevarer. 
  • Samtidig må REMA 1000 alltid vurdere miljøeffekten opp mot risiko for matsvinn når de kutter plast på frukt og grønt. Emballasje, særlig plast, spiller en viktig rolle i å forlenge holdbarheten på matvarer, noe som bidrar til å redusere matsvinn. For eksempel kan en agurk holde seg fersk i opptil ti dager lenger når den er pakket i plast. 
  • Det er jobbet målrettet for å forbedre avfallshåndteringen i butikkene, og REMA 1000 har oppnådd en høy sorteringsgrad. 
  • Handlekurvene hos REMA 1000 er laget av 100 prosent resirkulert maritimt avfall, på den måten kan vi bruke plasten som allerede finnes og er på avveie og ikke produsere nytt. 
  • REMA 1000 har signert Plastløftet, som innebærer et engasjement for å støtte en mer sirkulær plastøkonomi. 
  • REMA 1000 har satt som mål at all emballasje fra egne merkevarer er klimanøytral og sirkulær innen 2030. Det samme vil dagligvareaktøren kreve av sine leverandører. 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS