Pressemelding

fylkesmann Gunnar Kjønnøy - 12.09.2008

Filmregissør Knut Erik Jensen

Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden
Overrekt 12.september 2008 i Rådhussalen i Honningsvåg

Jeg har i dag det ærefulle oppdrag fra H.M.Kongen å meddele at filmregissør Knut Erik Jensen er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige St.Olavs Orden for hans innsats for norsk film, og få overrekke ordensinsigniene og diplom undertegnet av Hans Majestet.

Knut Erik Jensen ble født den 8. oktober 1940 i Honningsvåg, og vokste opp i et typisk kystsamfunn i en vanskelig tid, preget av okkupasjon, evakuering og gjenreisning. Og hans bakgrunn og oppvekst synes å ha preget hans senere virke.
Etter endt utdanning, herunder ett år ved London Internasjonal Film School, kom Jensen til NRK Troms, først som freelance og fra 1978 som fast ansatt.

Siden debuten i 1973, har Knut Erik Jensen laget en rekke kortfilmer, dokumentarserier og spillefilmer både innenfor og utenfor NRK, og har gjennom mange år som dokumentar- og spillefilmregissør stått bak noen av de mest spennende filmene som er produsert i Norge de siste ti-år. Som kunstner er han blant landets fremste filmregissører.

Hans produksjoner er omfattende, og det vil føre for langt å omtale alle her. Men de fleste tar sitt utgangspunkt i vår nordlige landsdel, og i særdeleshet Finnmark, med særlig vekt på kystbefolkningen og folk som har levd under karrige kår. Med poetens skarpe blikk har han dokumentert vår landsdels særpreg og egenart for samtid og ettertid. Til tider som en distansert antropolog, til tider som en sint og engasjert polemiker som minner om at Norge er mer enn kun hovedstaden, heter det i søknaden.

I flere av produksjonene er krigens og okkupasjonsmaktens herjinger og gjenreisningen av en nedbrent landsdel, tema. I andre fokuserer han på den kalde etterkrigstid. Så også i hans siste produksjon, spillefilmen Iskyss. Han har flere ganger tegnet et varmt og annerledes bilde av våre naboer i øst, lenge før den kalde krigen var over, og har i sin filmkunst vist evne til empati og forståelse av det som er annerledes og kanskje skaper frykt. Produksjonen ”Finnmark - mellom øst og vest” fikk oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Knut Erik Jensen har hatt stor innvirkning på unge filmskapere, både gjennom bidrag til organisering av filmsenter og filmforum i landsdelen, og gjennom vilje til å dele erfaring med unge talenter. Med sitt sterke engasjement og høye kvalitetskrav, satte han en standard for det nord-norske film og TV-miljøet som har gjort landsdelen til en viktig del av kortfilm-miljøet og etter hvert film- og TV-miljøet i Norge. I så måte gror det etter ham i landsdelen.

Jensen har høstet stor anerkjennelse for sitt arbeide, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, og han har allerede mottatt en rekke priser og hedersbevisninger for sine produksjoner, herunder Amandaprisen for årets dokumentarfilm allerede i 1986, Filmkritikerprisen i 1994 og 2002, Nordkapp kommunes kulturpris i 1997, Finnmark fylkeskommunes kulturpris i 1998, Arne Schouens ærespris i 1999, Amandaprisene for årets norske kinofilm og dokumentar i 2001, Aamodt-statuetten samme år for fremragende innsats for norsk filmproduksjon, Petter Dass-medaljen 2002 for å ha vist Finnmarks dramatiske historie i film, og endelig Æres-Amanda i sommer. Imponerende.

Selv om Knut Erik Jensens virke fører han over hele verden, glemmer han ikke sitt opphav, verken i sine produksjoner eller i øvrig engasjement. Og han er lett å påkalle. Hans engasjement for og i Nordkapp Filmfestival er et eksempel på det, og hans ønske om at tildelingen av St.Olav nettopp skulle skje i Honningsvåg, under årets filmfestival, bekrefter dette til fulle.

Knut Erik Jensen:
Den Kongelige St. Olavs Orden henger høyt. Det er en gammel og ærverdig orden, og det er stor anerkjennelse knyttet til slik Kongelig oppmerksomhet. Årlig blir det utnevnt ca 40 personer i ordenen, som i dag har ca 800 medlemmer. Det er således en sjelden begivenhet at det skjer utnevnelser i ordenen – særlig her i Finnmark. Vi er mange som mener at dette var så fortjent, så fortjent, og vi er stolte av deg.

Etter tildelingen av Æres-Amanda uttalte du at du kanskje fikk prisen for tidlig. Tildelingen av St.Olav er en bekreftelse på godt utført arbeid. Men Kongelig oppmerksomhet på fortiden håper vi også skal inspirere deg i framtiden og ikke minst glede deg i øyeblikkets gode nåtid.
Og kjenner vi deg rett kommer du ikke til å legge inn årene på lenge.

Jeg vil gi litt av bakgrunnen for ordenen, og på den måten også framheve og understreke den anerkjennelsen du blir til del her i dag:

Det hele starten for 160 år siden:
I Statsråd for Kongen 21. august 1847 i Christiania ble det således fattet beslutning om innstiftelse av en Ridderorden og det ble forfattet en kongelig kunngjøring som følger:
”Vi OSCAR, af Guds Naade Konge til Norge og Sverige, de Gothers og Venders; Gjøre Vitterlig:
Vi have fundet det tjenligt, i Henhold til Grundlovens § 23, herved at opprette en Kongelig Norsk Ridder-Orden, hvilken Vi, til Ihukommelse af den Konge, der i sin Tid befriede Norge fra fremmed Vælde, og maa ansees som Rigets anden Stifter samt som første Ordner af dets christelige Lovgivning, have besluttet at kalde St. Olafs-Ordenen, og for hvilken Vi erklære Os som Herre og Stormester
Givet i Christiania den 21de August 1847
Under Vor Haand og Rigets Segl
Oscar”

Av Ordenens statutter av i dag, heter det i § 1:
”Denne orden tildeles som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten.”

Ordenens segl inneholder dens insignier med omskrift: ”Ret og Sandhed, Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.”
Et eget Ordensråd utnevnt av Kongen og med brei representasjon fra norsk samfunnsliv, innstiller for Ordenens Stormester, H.M. Kongen, som selv tar beslutning om tildeling.

Tildeling av Kongens ordener og medaljer er ellers en lang og omstendelig prosess, hvor forslagsstillere fremmer kandidaturet, og det innhentes uttalelser og saksforberedes grundig før forslag fremmes for beslutning. Du blir således ikke dekorert fordi Hans Majestet ønsker å være hyggelig, men ”som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten”, som det heter i statuttene. Intet mindre.

Ditt kandidatur ble for øvrig i sin tid fremmet av Nordkapp Kommune v/daværende ordfører, og er støttet gjennom sterke, flotte og velbegrunnede uttalelser fra en rekke framtredende representanter for norsk samfunns- og kulturliv.

Beslutningen å utnevne deg i Den Kongelige Norske St Olavs Orden, ble stadfestet av H. M. Kongen 14.mai 2008. Det heter i begrunnelsen:
Ordensrådet har i sin vurdering lagt vesentlig vekt på at Knut Erik Jensen er en betydelig og markant film-regissør i norsk kulturliv. Han har vært aktiv både som dokumentar- og spillefilmskaper og han står bak en rekke tv-dokumentarer. Han er sterk i sitt visuelle filmspråk som veksler mellom poesi, humor, filosofisk undring og ikke minst poengterte kommentarer til det senkapitalistiske samfunn.
Vektlagt er også den posisjonen han har som vår fremste formidler av historier og portretter fra vår nordligste landsdel. Hans fokus har vært rettet mot nordområdene og hans kjærlighet til Finnmark og folket som bor der har satt sitt tydelige preg på hans produksjoner.

Fra diplomet skal jeg få sitere:
”Vi Harald, Norges Konge, gjør vitterlig at Vi under 14.mai 2008 har utnevnt Filmregissør Knut Erik Jensen for hans innsats for norsk film, til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden, av hvilken Vi selv er Stormester. Under vår hånd og St Olavs Ordens segl
Harald R”

På vegne av H. M. Kongen har jeg æren og gleden av å kalle på deg, Knut Erik Jensen, og få dekorere deg som Ridder 1. Klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden, og få overrekke deg diplom som det skriftlige bevis på æresbevisningen du er blitt til del.

Gratulerer med utnevnelsen!
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS