Pressemelding

Finansminister Per Kristian Foss, H - 08.08.2005

Finansministeren kommenterer OECDs rapport om norsk økonomi

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la i dag fram sin rapport om utviklingen i norsk økonomi.

- OECDs uavhengige vurdering av norsk økonomi er et nyttig innspill i den økonomiske og politiske debatten, og Regjeringen er langt på vei enig i de vurderingene som gjøres i rapporten angående hovedutfordringer for norsk økonomi, sier finansminister Per-Kristian Foss. OECD gir en overveiende positiv omtale av retningslinjene for den økonomiske politikken. OECD mener myndighetens forvaltning av oljeformuen så langt har vært eksemplarisk, men peker på bruken av oljepenger nå bør nærme seg 4-prosent regelen for bruk av oljeinntekter, spesielt i en situasjon med sterk vekst i norsk økonomi fremover.

OECD framhever nødvendigheten av å fortsette arbeidet med en pensjonsreform i tråd med Regjeringens forslag. OECD understreker at i det videre arbeidet med pensjonsreformen er det viktig å sikre en sterk sammenheng mellom inntekt over livsløpet og pensjonsytelser og dermed bidra til å holde folk i arbeid. OECD konstaterer videre at en pensjonsreform ikke er tilstrekkelig for å sikre offentlige finanser på lang sikt, og at ytterligere tiltak derfor er nødvendig. Landrapporten anbefaler blant annet tiltak for å snu den sterke veksten i uførepensjonering og tidligpensjonering. I tillegg bør ordninger som kan redusere den effektive arbeidsstyrken, som redusert normalarbeidstid, unngås.

På enkelte punkter er landrapporten mer kritisk til norsk politikk. Blant annet ser OECD ingen grunn til at myndighetene skal fortsette å subsidiere AFP-ordningen, bortsett fra for arbeidstakere som har tilbakelagt ekstra mange år i arbeidslivet. OECD mener også at bruttopensjonsordningen for offentlig ansatte bør avvikles.

Landrapporten inneholder denne gang et spesialkapittel om helsetjenester. Her er OECDs vurdering at de siste årenes reformer har bidratt til mer fornøyde brukere, økt aktivitet og effektivitet samt reduserte ventetider, men samtidig at kostnadene har økt vesentlig. OECD anbefaler blant annet å redusere refusjonssatsen for innsatsstyrt finansiering og at det bør legges større vekt på brukerbetaling.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS