Pressemelding

NAV Finnmark - 15.04.2011

Finnmarkslegene blir flinkere!

Andelen av graderte sykemeldinger i Finnmark i ferd med å komme opp på et akseptabelt nivå.

I den nye IA-avtalen er det økt fokus på gradering av sykmeldinger, og et av målene er å øke andelen graderte sykmeldinger. Partene i arbeidslivet ønsker å gjøre gradert sykmelding til hovedregelen ved lange sykefravær, for på den måten å fremme nærvær og aktivisering.
Vi har imidlertid et stykke å gå før det blir realitet. I Finnmark er 23,9 % av alle ordinære sykemeldinger som skrives ut graderte. Landsgjennomsnittet er 24,9 %.

– Det er store forskjeller fra kommune til kommune i Finnmark, og fra lege til lege. Mens noen av Finnmarks leger skriver ut over 50 % av sine sykemeldinger graderte, er det andre som har en prosent helt ned mot 0. Det sier seg selv at det er store muligheter for samfunnsmessige besparelser når det gjelder å holde folk i kontakt med arbeidsplassen, sier rådgivende lege Berit Olsen.

Partene må samarbeide
Berit Olsen er tidligere fylkeslege i Finnmark, og bistår NAV Finnmark i prosessen med å øke andelen graderte sykemeldinger i fylket.

– For å få opp andelen graderte sykemeldinger kreves det et tett samarbeid mellom
arbeidsgivere, leger og NAV. Arbeidsgiverne må være villige til å tilrettelegge for tilpasset arbeid, mens legene må tenke gradering i hvert enkelt tilfelle, sier Olsen.

Store kjønnsmessige forskjeller
Som i landet for øvrig er det store forskjeller blant menn og kvinner med hensyn til gradering. I Finnmark blir 18,5 % av mennene gradert sykmeldt, mens 29,3 % av kvinnene blir det. Særlig stor er forskjellen i Kvalsund, hvor 22,5 % av sykemeldingene blant kvinner mot 5,2 % av tilfellene blant menn ble gradert. Det samme gjelder i Berlevåg. I Vardø derimot var det like mange graderte syketilfeller for menn som for kvinner.

– Å stå i arbeid til tross for at en ikke er i stand til å utføre arbeidet fullt ut, gir en mestringsfølelse og en følelse av verdighet som bidrar til at en står bedre rustet etter endt sykemelding. Uavhengig av kjønn og tilhørighet, sier Berit Olsen.

Antallet graderinger øker
Det å delta på arbeidsplassen selv om man ikke er 100 prosent arbeidsfør i en periode, er av stor betydning for ikke å falle ut av arbeidslivet. All erfaring og forskning tilsier at dess lengre en er fraværende fra arbeidet, dess vanskeligere er det å komme tilbake i jobb.

– Noen leger er veldig flinke til å bidra til dette, mens andre ikke er det. Finnmark har en spesiell utfordring med en stor andel vikarer og turnusleger. NAV Finnmark jobber aktivt med å øke antallet graderte sykemeldinger, og vi ser allerede effekten av det. Nå gjelder det å forankre
dette ytterligere hos legene, sier Berit Olsen.

Fra 2004 har andelen graderte sykmeldinger ligget nokså konstant, men siste året har det vært en moderat økning.

– Alt i alt må vi kunne si at finnmarkslegene har vært flinke til å ta til seg de nye signalene og ta i bruk gradere sykmeldinger. Det vil komme finnmarkingene til gode på sikt, fordi færre vil falle ut av arbeidslivet i forbindelse med sykdom, sier Berit Olsen.

GRADERINGSTOPPEN 2010

Av alle ordinære sykmeldinger skrevet ut av fastlegen i 2010 var andelen graderte 24,9 % i landet som helhet. I Finnmark var andelen 23,9 %, men fire kommuner ligger over landsgjennomsnittet:

Sør-Varanger: 27,4 %
Guouvdageaidnu Kautokeino: 26,5 %
Alta: 25,4 %
Deatnu Tana: 25,2 %

Av alle tilfeller som ble sykmeldt av fastlegen i 2010 var andelen graderte 23,8 % i landet som helhet og 25,1 % i fylket. På topp blant kommunene finner vi:

Guouvdageaidnu Kautokeino : 31,6 %
Båtsfjord: 30,6 %
Måsøy: 29,5 %
Deatnu Tana: 27,2 %
Alta: 26,7 %

Hele 11 av fylkets kommuner ligger over landsgjennomsnittet.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS