De fire nye æresdoktorene er:
Katherine Richardson. Foto: privat
Katherine Richardson, professor i biologisk oseanografi ved Københavns universitetet og leder av Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet.
Utnevnes for sin mangeårige forskningsinnsats innen biologisk oseanografi, klimaendringer og bærekraft.
Richardson er en fremtredende polarforsker med interesse for koblingen mellom klima, økosystemer i havet og biodiversitet. Hun har vært opptatt av karbonsyklusen i havet og satt denne forskningen inn i en jord-system-kontekst.
Utledet fra dette arbeidet, har hun videre sett på hvordan en kan definere trygge grenser som menneskene kan operere innenfor, i et bærekraftperspektiv. Richardson har vært en kvinnelig rollemodell gjennom en brytningstid der kvinner hadde liten plass på tokt og i feltkampanjer i polar- og marinforskning, og regnes som en pioner innen bærekrafts-vitenskapen (sustainability science).
Dame Veronica Ann Courtice. Foto: privat
Dame Veronica Ann Courtice, grunnlegger av The University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership, hvor hun var direktør i 1989–2021.
Utnevnes for sitt arbeid med å utvikle lederskap og en bærekraftig økonomisk utvikling gjennom Institute for Sustainability Leadership.
Instituttet arbeider tverrfaglig og fokuserer på seks temaer som ansees som kritisk i arbeidet mot FNs bærekraftsmål (SDG): bærekraftig finansiering, økonomisk innovasjon, inkludering og mangfold, naturressurser, fremtidens byer og ledelse for bærekraftig utvikling.
For sin innsats har hun mottatt en rekke utmerkelser og er utnevnt til Dame Commander of the British Empire (DBE) av Dronning Elizabeth og Lieutenant of the Royal Victorian Order (LVO). Hun har videre mottatt Stanford Bright Award for Environmental Sustainability.
Hans Ragnar Mathisen. Foto: privat
Hans Ragnar Mathisen / Elle-Hánsa / Keviselie, kunstner
Utnevnes for sitt samlede virke som kunstner, arbeidet med samiske kart og kartlegging av samiske stedsnavn, sitt fokus på ivaretaking og utvikling av samiske trommer, sitt forfatterskap og sin innsats for å organisere, utvikle og ivareta samisk kultur i Norge, Norden og Sápmi.
Mathisen har gjennom sitt mer enn 50 år lange kunstneriske virke gjort Sápmi synlig som et eget geografisk område i Arktis og kastet lys over samisk kultur i Norge som tidligere var usynlig.
Til grunn for hans kunstneriske virke ligger en bred vitenskapelig tilnærming. Mathisen har fra universitetet sin gryende start samarbeidet med forskere innenfor ulike fagfelt, og hans mange kunstuttrykk har bidratt til å sette preg på og forme UiT.
Johan Rooryck. Foto: privat
Johan Rooryck, professor i fransk språkvitenskap ved Leiden-universitetet i Nederland.
Utnevnes for sitt arbeid med åpen publisering og vitenskap.
Fra 1999 til 2015 var han hovedredaktør for det internasjonalt ledende språktidsskriftet Lingua hos Elsevier. Han ble verdensberømt i Open Access-kretser da han fikk med seg hele redaktørteamet i et brudd med Elsevier. De grunnla isteden tidsskriftet Glossa hos Open Library of Humanities i 2015. Over natten begynte lingvister å sende artikler til Glossa istedenfor Lingua.
Glossa er nå det ubestridte topptidsskriftet innen sitt felt, fremdeles med Rooryck som hovedredaktør. Rooryck stiftet paraplyorganisasjonen Fair Open Access Alliance i 2016, hvor målet er å engasjere forskere i å endre publiseringslandskapet innen sine fagfelt.
– Vi er særdeles stolte over at disse fremragende personene har valgt å takke ja til utnevnelsen. Vårt ønske er at både universitetet og æresdoktorene vil ha en gjensidig glede og nytte av hverandre i tiden som kommer, sier Olsen.
|