Årets ulykker har skjedd etter fall fra land, fra yrkesfartøy og under dykking. I januar i fjor druknet også fire personer. Da skjedde tre av ulykkene fra båt.
Alle de fire som omkom i drukningsulykker i januar i år var menn.
- En ung mann i slutten av tenårene ble funnet omkommet i sjøen etter ha blitt meldt savnet etter en fest på Averøy i Møre og Romsdal.
En mann i 60-årene falt i sjøen da han skulle gå om bord i en hurtigbåt i Abelvær i Trøndelag.
- I Agder omkom en mann i 40-årene i en dykkerulykke utenfor Arendal.
- En latvisk mann i 30-årene er antatt omkommet etter at han falt over bord under setting av bruk fra et norsk fiskefartøy øst for Svalbard.
Vinter i vannet
Statistisk sett skjer de fleste drukningsulykkene vinterstid fra båt, etter fall fra land eller etter fall gjennom isen. Faller du ut i kaldt vann, får kroppen kuldesjokk. Du reagerer med å gipse etter luft og hyperventilere, og det er lett å få panikk og puste inn vann.
– Pass på deg selv og andre rundt sjø, vann og på isen. Om du skulle være uheldig å falle i vannet, er det viktig at du prøver å beholde roen, flyter på ryggen og får kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Isen har lagt seg på vannene, og enkelte steder i landet er det også sjøis nå i februar. Redningsselskapet oppfordrer alle som vil ut på isen til å ha friske opp isvett-reglene.
– Kunnskap, redskap og selskap er viktige stikkord. Sjekk alltid isforholdene, og ta med sikkerhetsutstyr som ispigger, kasteline og mobil i vanntett pose. Da kan du både berge deg selv og redde andre om uhellet er ute, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.
Redningsselskapet anbefaler også at du har et skift med varmt tøy i en sekk. Det oppdrift og sikrer at du får på deg tørre klær.
Se Redningsselskapets råd for de som vil ferdes på isen på rs.no/isvett. Redningsselskapet har også utviklet Vinterøya, som er et gratis digitalt livredningskurs med spill og videoer.
- Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.
|