Flere flyktninger går over til arbeid
41 prosent av alle flykninger gikk til arbeid direkte etter avsluttet introduksjonsprogram i 2023. Det er en økning på 17 prosentpoeng sammenlignet med 2022. Økningen kan forklares med at fordrevne fra Ukraina primært har overgang til arbeid etter avsluttet program, og at majoriteten har et høyt utdanningsnivå ved ankomst til Norge.
- Det er positivt at en høy andel av deltakerne i introduksjonsprogrammet går direkte ut i arbeid etter avsluttet introduksjonsprogram. Samtidig må vi ha høye ambisjoner og fortsette det viktige arbeidet i kommunene slik at enda flere kommer ut i arbeid, sier direktør i IMDi Libe Rieber-Mohn.
Flere fordrevne fra Ukraina som avsluttet program i 2023
I 2023 er det første året hvor et høyt antall fordrevne fra Ukraina avslutter introduksjonsprogrammet, med om lag 9 100 personer, mot bare 130 personer i 2022.
Fordrevne fra Ukraina skiller seg ut ved at svært mange går direkte i arbeid og færre som går over til utdanning. Blant fordrevne fra Ukraina som avsluttet programmet gikk 45 prosent direkte over til arbeid, mens 3 prosent hadde overgang til utdanning. For øvrige deltakere var andelen overgang til arbeid på 23 prosent, mens 28 prosent av deltakerne gikk over til utdanning.
Fylkene med best resultater
Troms og Finnmark, Nordland og Trøndelag hadde de beste resultatene i 2023, ved høyest andel deltakere som gikk over i arbeid og/eller utdanning etter avsluttet program. Dette sammenfaller med fylkene med laveste gjennomsnittlige ledighet i 2023.
Fylkene med høy ledighet (Vestfold og Telemark og Viken) har flere deltakere med overgang til videregående utdanning i 2023, og samlet måloppnåelse i disse fylkene er noe høyere som følge av dette.
|