Pressemelding

Frank J. Jenssen, Høyre - 11.04.2016

Folkets mening – sterkere kommuner

Kommunereformen har skutt fart de siste månedene. Målet er å bygge sterke kommuner som kan gi bedre tjenester til innbyggere og næringsliv.

Som vanlig sprer Senterpartiet skremselspropaganda rundt om. Sentrale Sp-politikere som ser ut til å ha gått tom for egne ideer, og bruker all sin tid på å være i mot alt regjeringen foreslår. Lokale ordførere og andre politikere, både fra Sp og andre partier, er heldigvis mer pragmatiske og skjønner at noe må skje.

Standardargumentet fra Sp ser ut til å være at regjeringen vil overkjøre folket. Men hele utgangspunktet er jo at kommunereformen er lokal, det vises jo blant annet gjennom de hundrevis av folkeavstemningene som nå er på gang.

Etter at Stortinget og regjeringen begynte arbeidet med en kommunereform har det vært avholdt kommune- og fylkestingsvalg der innbyggerne kunne utfordre sine lokale kandidater på deres standpunkt. Med nye kommunestyrer fortsatte arbeidet til her vi er i dag, lenger enn noen gang for å bygge sterkere velferdskommuner i landet.

Nylig gjennomførte seks kommuner i Sogn og Fjordane folkeavstemning, og ytterligere tre gjennomførte innbyggerundersøkelser. Seks av disse ni kommunene ønsker å slå seg sammen. Blant annet i Senterparti-styrte Jølster, snur nå ordføreren og anbefaler til kommunestyret en sammenslåing etter at et flertall av innbyggerne stemte ja.

Vi mener færre, men sterkere kommuner er viktig for å sørge for at de tjenestene kommunene er satt til å løse blir utført på en god måte også i fremtiden. Dette gjelder alt fra barnevern, psykiatri og juridiske tjenester til fysisk planlegging og ingeniører. Kommunen har ansvar både for utsatte, sårbare personer, så vel som for «folk flest» og næringslivet. Det krever gode fagmiljø for å bli bedre og være attraktive. Sterkere kommuner legger også grunnlaget for mindre detaljstyring fra staten. Når reformen er gjennomført har kommunene fått mer ansvar og de lokale folkevalgte mer makt.

I et representativt demokrati er det kommunestyrene landet over som har det øverste ansvaret. Både for hvilken løsning de velger for å høre sine innbyggere, og hva de vedtar om kommunesammenslåing når innbyggerne er hørt. Dersom Sp-leder Slagsvold Vedum holder lokaldemokratiet så høyt som han sier, så burde han også godta ulike lokale fremgangsmåter. Dette er lokaldemokrati i praksis.

Kommunereformen er en overmoden reform, mye har endret seg siden siste reform på 60-tallet. Kommunereformen er ikke igangsatt for å forandre Norge, men fordi Norge har forandret seg.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS