Pressemelding
NIFES -
31.07.2012
Fordøyd fett dreper torskelarver
Frie fettsyrer i fôr tar livet av torskelarvene, viser en ny studie fra NIFES.
Forskerne ville undersøke om forfordøyd (hydrolisert) fett i fôret ville øke utnyttelsen av fettet og føre til økt vekst og utvikling hos oppdrettstorsk i den første livsfasen. Resultatene i studien, som nå publiseres i British Journal of Nutrition, viste det motsatte.
- Vi fant en sterk korrelasjon mellom økt mengde frie fettsyrer og dødelighet hos torskelarvene. Selv små mengder er dødelig, sier forsker ved NIFES, Øystein Sæle.
Frie fettsyrer er den kjemiske formen fettet får etter at de opprinnelige molekylære strukturene blir brutt ned under fordøyelsen. Fettet kan fordøyes kunstig ved hjelp av hydrolisering før det tilsettes fôret.
- Funnet betyr at man må være veldig nøye med at innholdet av frie fettsyrer i fôret til oppdrettstorsk er så lavt som mulig. Det finnes ingen sikkerhetsmargin, sier Sæle.
Forskerne ville undersøke om forfordøyd (hydrolisert) fett i fôret ville øke utnyttelsen av fettet og føre til økt vekst og utvikling hos oppdrettstorsk i den første livsfasen. Resultatene i studien, som nå publiseres i British Journal of Nutrition, viste det motsatte.
- Vi fant en sterk korrelasjon mellom økt mengde frie fettsyrer og dødelighet hos torskelarvene. Selv små mengder er dødelig, sier forsker ved NIFES, Øystein Sæle.
Frie fettsyrer er den kjemiske formen fettet får etter at de opprinnelige molekylære strukturene blir brutt ned under fordøyelsen. Fettet kan fordøyes kunstig ved hjelp av hydrolisering før det tilsettes fôret.
- Funnet betyr at man må være veldig nøye med at innholdet av frie fettsyrer i fôret til oppdrettstorsk er så lavt som mulig. Det finnes ingen sikkerhetsmargin, sier Sæle.