Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 16.07.2014

Forfatter Alf R. Jacobsen til historieseminaret


Forfatter Alf R. Jacobsen kommer til historiekonferansen i forbindelse med frigjøringsjubileet i oktober. Det har vært stor interesse rundt hans bok om kampene ved Litza i 1941.
Alf R. Jacobsen utga i vår boken ”Mirakelet ved Litza”. Historien om kampene i Litza-dalen mellom russiske og tyske styrker sommeren 1941 er ukjent for de fleste. - Utfallet hadde avgjørende betydning for utviklingen av 2. verdenskrig, forteller Jacobsen.
Strategisk område
Jacobsen er en av foredragsholderne på historiekonferansen i Kirkenes 22.-24. oktober. Den er en del av markeringen av at det er 70 år siden Finnmark ble frigjort fra okkupasjonsmakten, samt en del av grunnlovsjubileet. - Nordområdene hadde en strategisk betydning under krigen. Murmansk var en viktig havn for forsyninger, i tillegg til nikkelgruvene på Kola. Hitler anså Finnmark som et av krigens skjebneområder, forteller Jacobsen. Betydningen av kampene i Litzadalen i 1941 var således skjebnesvangre for Tyskland.
Blodige kamper
29. juni 1941 begynte kampene. Verken de russiske eller tyske soldatene var spesielt godt utstyrt. Mange falt, kampene var intense og faktisk de blodigste i Europa den sommeren. – Det var på hengende håret at tyskerne ikke kom gjennom, sier Alf R. Jacobsen. – Dersom det hadde skjedd, ville Murmansk og Arkhangelsk blitt utilgjengelige for forsyninger til Russland, og krigen kunne tatt en annen retning. De diplomatiske forbindelsene med Russland var på dette tidspunktet brutt, men som en indirekte årsak av kampene ved Litza, ble Norge igjen ansett som en betydningsfull partner i alliansen, og forbindelsene gjenopptatt, forteller Jacobsen. Å markere frigjøringen av Finnmark mener han har stor betydning, selv 70 år etter hendelsene.
- Viktig for forståelsen
- I Russland er de mer opptatt av 2. verdenskrig enn her hjemme. Kontakten og forståelsen mellom landene vil styrkes ved slike markeringer. Det er ikke minst viktig i dag, på grunn av situasjonen i Ukraina, synes Jacobsen. – Markeringen drar perspektivene bakover og danner samtidig et fundament for å se fremover. Vi kan bedre forstå den politiske og geografiske situasjonen i dag, ved å kjenne disse historiene. Det er også av betydning for Norges forhold til Russland i dag, sier han.
Nye perspektiver
70-årsjubileet for frigjøringen av Finnmark starter med tur til Litza den 22. oktober, med blant annet kransnedleggelse ved monumentet over de falne.
Deretter blir konferansen åpnet 23. oktober i Kirkenes, av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Blant foredragsholderne er direktør Svein Holtsmark fra institutt for forsvarsstudier, som tar for seg den norske regjeringen og spørsmålet om sovjetisk deltakelse i frigjøringen av Norge. Ruth Sindt fra Universitetsbiblioteket i Kiel tar for seg krigens hverdagsliv, mens Konstantin Kotkin fra Murmansk museum for regionale studier går ned på krigens individnivå, med brev fra soldater ved Litza-fronten.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS