Ingenting er vel bedre enn kald drikke. Men hvor lang tid tar det egentlig å kjøle det ned?
– Jeg har funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus eller øl. Resultatet vil kanskje overraske, sier Kristian Solheim Thinn.
Forskeren har gjennom nøye testing i kjøleskap, fryser, snø, vannbad og isbad med og uten salt. Solheim Thinn har funnet ut at den optimale kjølemetoden avhenger av hvor kald drikken skal være og hvilke hjelpemidler du har tilgjengelig.
– Er du fornøyd med 9°C, kjøles en 0.33L-boks ned på bare 15 minutter i vannbad fra springen. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale, sier Kristian.
Han gir også råd for dem som foretrekker enda kaldere drikke og avslører at isvann med salt er raskest, da kjøles en 0.33L-boks ned til 5°C på bare et par minutter.
Men du må være tålmodig om du skal kjøle ned drikke i kjøleskap.
– Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C, råder forskeren.
– Om vi er heldige og får en hvit jul er kanskje snø en god løsning? En 0,33 boks blir 5°C på en halvtime, og en 1,5 liters flaske bruker 45 minutter, sier Kristian.
Til vanlig forsker Kristian Solheim Thinn på temperatur i kraftkabler.
– Kraftkabler har mye til felles med god drikke: man ønsker dem så kjølige som mulig. En kald kabel kan overføre mer energi enn en varm. Så en kabel med bedre kraftflyt kan også være med på å utjevne forskjeller i strømpriser.
|