Pressemelding

Tore Hagebakken, Ap, Rolf Reikvam, SV, Trygve Slagsvold Vedum, Sp og Vera Lysklæ - 17.04.2007

Forvaltningsreform for mer folkestyre og mindre byråkrati

Kommunal og forvaltningskomiteen legger i dag fram innstillingen om forvaltningsreformen. Flertallet i komiteen bestående av regjeringspartiene og Venstre innstiller dermed på en reform som flytter tunge og viktige politiske oppgaver nærmere velgerne. Forvaltningsreformen flytter makt og myndighet fra sentralt nivå og statlig byråkrati, til regionale folkevalgte politikere.

Gjennom arbeidet i komiteen har regjeringspartiene og Venstre gjort en god reform enda bedre ved å styrke regionale folkevalgtes rolle på viktige områder. Innstillingen fra Komiteen bærer preg av at regjeringspartiene, sammen med Venstre og til dels Kristelig Folkeparti, i samråd med de aktuelle fagdepartementer har utdypet og forsterket innholdet i meldinga. På noen områder er det også overført nye oppgaver eller pekt på oppgaver som kan overføres.

Til grunn for innstillingen ligger det at oppgavene som fylkeskommunene har i dag skal overføres til de nye regionene. Oppgavene som overføres er uavhengig av størrelsen på de framtidige regionene.

Samferdsel
Øvrige riksveger vil bli overført til regionene og omklassifisert til regionveger. Regjeringspartiene og Venstre mener hver region har behov for en egen vegadministrasjon. Det skal utredes hvilke konsekvenser dette får for organisering av statens vegvesen, der et av alternativene er overføring av en del av vegvesenet til regionene, uavhengig av regionens størrelse.

Næringsutvikling
Eierskap i Innovasjon Norge deles mellom staten og regionene. Det legges til grunn at regionene og staten har brede samarbeidsprosesser og egne møter i forkant av utarbeidelsen av de årlige oppdragsbrevene til Innovasjon Norge. En større andel av bevilgningen fra berørte departement overføres til Innovasjon Norges regionkontorer. Det opprettes regionale innovasjonsselskaper med ansvar for hoveddelen av SIVAs innovasjonsaktiviteter.

Forskning og utdanning
Fylkesmannens oppgaver vedrørende nettstedet skoleporten.no, læreplanarbeid (informasjon mv.), kompetanseutvikling, forsøks- og utviklingsarbeid, Lærende nettverk, nasjonale strategiplaner, lærings- og oppvekstmiljø. Videre opprettes det regionale forskningsfond og regionalpolitikerne for ansvar for å utnevne to av de eksterne styremedlemmene på høyskolene. Ansvaret for drift og finansiering av Fagskolene overføres til regionene.



Fylkesmannen
For å få en klar ansvarsdeling er det viktig at alle oppgaver med regionalpolitisk skjønn legges til de nye regionene. Det er flere oppgaver hos fylkesmannen i dag som har konsekvenser for den regionale samfunnsutviklingen, og som derfor bør underlegges regionalpolitiske prioriteringer og beslutninger. De fleste oppgavene på landbruks- og matområdet og miljøvernområdet som i dag tilligger fylkesmannen, blir overført til regionene med unntak av klagebehandling, innsigelse, lovlighetskontroll og tilsyn

Regional planlegging
Den regionale planleggingen styrkes som virkemiddel ved at regionene pålegges å utforme en regional planstrategi som skal godkjennes av Kongen. Regional planstrategi skal redegjøre for viktige regionale utviklingstrekk og utfordringer, vurdere langsiktige utviklingsmuligheter og ta stilling til hvilke spørsmål som skal tas opp gjennom videre regional planlegging.
Regionene gis myndighet til å vedta bestemmelser som i en begrenset tidsperiode båndlegger arealbruken. Regionenes ansvar innenfor regional planlegging og utvikling vil også omfatte samordning av transportløsninger samt regional miljø- og klimastrategi.

Marin sektor
Akvakulturforvaltningen, forvaltningen av skolekvoter, kystsel, lokale fiskerireguleringer, kongekrabbe, samt tang og tare overføres til regionalt folkevalgt nivå.

Kulturfeltet
Regionene vil få det fulle ansvaret for å forvalte spillemidlene til kulturbygg og til lokale og regionale idrettsanlegg. Andelen av tippemidlene som går til regionene skal fastsettes etter en fordelingsnøkkel. Regionene skal ha full frihet til å bestemme hvilke investeringsprosjekter som skal gjennomføres og hvor stort støttebeløp hvert enkelt prosjekt skal få. Alle midler til regionale og lokale bygg og anlegg som fordeles av kulturdepartementet skal overføres til regionene.

Regionene gis større innflytelse over de lokale og regionale kulturinstitusjonene gjennom økt styrerepresentasjon og utnevnelse av styreledere og ved at en større del av midlene skal gis i direktetilskudd til institusjonene selv.

Tannhelse
Den organisatoriske plasseringen av tannhelse skal avgjøres endelig ved behandling av egen Stortingsmelding om tannhelse. Denne meldingen legges fram i vår. Flertallet i Kommunalkomiteen legger til grunn at det skal sterke grunner til dersom tannhelsetjenesten skal gis en annen plassering enn dagens.

Folkehelse
Det vil bli utredet å la folkehelsearbeid gå over fra en frivillig til en ordinær oppgave for det regional folkevalgte nivået.

For første gang på mange år gjennomføres det nå en reform som flytter makt fra sentralt nivå og statlig byråkrati over til lokalt folkevalgte. Det er svært gledelig at reformen samler bred støtte. I tillegg til regjeringspartiene og Venstre støtter også Kristelig Folkeparti store deler av innstillingen noe som gjør dette til en robust reform som vil stå seg over tid.

Regjeringspartiene og Venstre legger opp til å videreføre samarbeide også i det videre arbeidet med reformen
Forsøksvirksomhet
Det skal fortsatt være åpent for å drive forsøk i offentlig virksomhet, slik som det i dag gjøres i Møre og Romsdal, Hedemark, Vestlandsrådet, Fritt Fram fram-forsøket i Oppland og i det såkalte BTV-samarbeidet. Gitt en ny regioninndeling som bare avviker mindre fra dagens fylkesinndeling kan det være aktuelt å videreføre og videreutvikle ordningen med enhetsfylke der der hvor det er regionalpolitisk vilje til dette.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS