DOXA er et uavhengig studentdrevet magasin, som skriver om krig, ulikheter og diktatur. I løpet av de fem årene de har eksistert, har de vært en del av et av de mest liberale universitetene i Russland, men også blitt kastet ut derfra av politiske grunner. DOXA er tildelt studentfredsprisen for 2023.
Fredag 10. februar besøker DOXA UiT Norges arktiske universitet for å delta i en samtale om hvilken rolle universitetet skal ha for å utvikle politisk bevissthet, skape politiske visjoner, og støtte politisk aktivisme blant studentene og i samfunnet. Hvilke former for engasjement er mest effektive, hva slags behov for politisk engasjement har samfunnet i framtida, og hvordan kan universitetet møte disse behovene?
Sted: Árdna (se kart), UiT i Tromsø
Tid: 10. februar, kl. 10–1130
I panelet:
- Aleksandra Guliaeva, Ekaterina Martynova og Nikita Kuchinskii, DOXA
- Dag Rune Olsen, rektor ved UiT
- Jonas Toft, leder av studentparlamentet ved UiT
- Åsne Ø. Høgetveit, instituttleder, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR) ved UiT, kommunepolitiker og Russland-ekspert
- Magnus B. Andersson, seniorforsker og veteran i studentpolitikken
- Moderator: Petia Mankova, førsteamanuensis AHR
Om DOXA:
DOXA startet i 2017 som en studentavis ved Humaniora-fakultetet ved Higher School of Economics i Moskva, drevet av frivillige og med en flat og desentralisert struktur. Avisen vokste raskt på kort tid og begynte å skrive om universitetspolitiske saker og arrangerte møter og debatter med forskere, samfunnsdebattanter og politikere.
I 2019 mistet DOXA status som studentorganisasjon. I 2021 ble fire av redaktørene arrestert og satt i husarrest i et år, etter at de publiserte «De kan ikke slå ungdommen», en video om at utdanningsinstitusjoner ikke kan utestenge studenter for deltakelse i politiske demonstrasjoner. I dag skriver DOXA om krigen i Ukraina og om innstrammingene mot sivilsamfunnet i Russland. De utgir et daglig nyhetsbrev, hjelper forfulgte studenter og akademikere, og gir gode råd om hvordan klare seg i en krevende hverdag.
|