Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 14.12.2018

FrP fremmet følgende uttalelse; Støtteerklæring for gruvedrift i Sør-Varanger

Finnmark Fylkesting viser til varsel av 5. november 2018 fra Direktoratet for mineralforvaltning ("DMF") vedrørende vedtak om tildeling av driftskonsesjon for Sydvarangers gruveområde. Varselet viser at dersom de foreslåtte vilkårene opprettholdes i DMFs endelige vedtak, vil det i realiteten innebære at Sydvarangers søknad avslås, og mulighetene for framtidig gruvedrift i Sør-Varanger parkeres for godt. Signaleffektene av et slikt vedtak vil utvilsomt hindre enhver potensiell investor i å finne interesse i å forsøke å utvinne de ressursene som er tilknyttet den planlagte gruvedriften. Samtidig vil Sydvaranger tvinges til å la eksisterende infrastruktur forvitre, avvikles og i beste fall selges.

 

Sør-Varanger samfunnet er tuftet på over 100 års gruvedrift. Selv om kommunens har utviklet seg innenfor flere næringsområder, vil gruvedriften være en katalysator for videre vekst og bolyst i regionen. Konservative ringvirkningsanalyser viser at en oppstart i gruvedriften vil medføre over 700 nye arbeidsplasser, der 400 arbeidsplasser sogner direkte til Sydvaranger As. I en kommune med omlag 5000 arbeidsføre, der omtrent halvparten er ansatt i privat sektor vil oppstart av gruveselskapet utvilsomt ha stor betydning. For Finnmark Fylkesting sin del er det helt sentralt at gruven har fått en meget kompetent og langsiktig eier, samt at prosjektet er fullfinansiert og derav klar til en bærekraftig oppstart.

Finnmark Fylkesting ser at selskapets driftsplaner er i tråd med ønskene fra Sør-Varanger samfunnet, vår egen mineralstrategi og den nasjonale strategien for mineralnæringen, som igjen er i tråd med internasjonale føringer fra Nordisk råd, og deres prosjekt Nordmin, samt EU sine strategier for råvarer og mineraler. Til eksempel er EUs interesse knyttet mot behovet for et grønt skifte, der tilgang til råvarer og mineraler er helt sentralt for å ivareta mer enn 30 millioner arbeidsplasser i Europa. Her ønsker Finnmark Fylkesting at Sør-Varanger skal kunne ta en framtredende posisjon.

 

Koblingen mellom selskapets driftsplaner, Finnmark Fylkesting sin mineralstrategi og Finnmark Fylkes næringsstrategi er også helt tydelig, der fellesnevneren er at man ønsker en utviklingsorientert industriell næring som streber etter å være i verdensklasse. Den planlagte driften til Sydvaranger må derfor forstås i et helhetlig bilde, også med hensyn til bærekraft. Bærekraft må i dette bildet defineres ut i fra flere dimensjoner, i likhet med Innovasjon Norges prinsipper. Innovasjon Norge, som igjen har forankret sitt arbeid i FNs bærekraftsmål, legger til grunn at bærekraft skal sees igjennom samfunn, miljø og økonomi. Via en slik trippel bunnlinje, som også er på linje med de overordnende strategiske planverkene, vil den planlagte gruvedriften gi Finnmark og Sør-Varanger store ringvirkninger. 

 

I Finnmark Fylkesting forventer vi at Næringsdepartementet forstår at Sydvarangers står under sterkt tidspress og har behov for en snarlig løsning. Vi ber derfor Næringsdepartementet, med politisk ledelse, vise handlingskraft og bidra til å få en konstruktiv løsning. Det er følgelig en tydelig forventning fra Finnmark Fylkesting at 2019 er året Sydvaranger setter i gang gruvedrift igjen.

 

 

Uttalelsen enstemmig vedtatt

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS