Pressemelding

Kronikk av avdelingsdirektør ved NAV Finnmark, Eva-Lill J. Margit - 06.03.2014

Fullført videregående skole – veien til arbeid og helse for deg!

-Unge som ikke fullfører videregående skole risikerer å bli varig utenfor arbeidslivet
Mange unge er skoletrøtte og velger å slutte på skolen. I Finnmark velger over 40 % av elevene å slutte før de har fullført videregående utdanning. På de yrkesfaglige linjene er tallet enda høyere. Samtidig reduseres tilgangen på ledige stillinger uten kompetansekrav. Dette kan bety at mange unge vil stå utenfor arbeidsmarkedet i fremtiden.
Også i Europa er det mange unge som er arbeidsledige. Finanskrisa har ført til at de unge presses ut av arbeidsmarkedet, og flere av dem søker lykken i Norge. Konkurransen om de ledige jobbene i Norge blir derfor stor blant de unge. De som har fullført videregående skole vil som oftest være de som blir foretrukket blant arbeidsgiverne.
Fristen for å søke videregående skole nærmer seg nå. Det er svært viktig at du som ung velger å benytte deg av skoleretten, og at du fullfører!
-Beholdningen av eldre arbeidstakere øker
Finnmark har relativt lav ledighet sammenlignet med noen år tilbake. Vi ser også en svak økning i befolkningen ved siste måling. Samtidig kan vi se en aldrende befolkningsutvikling. Det er den eldre delen som øker blant de sysselsatte, mens andelen unge sysselsatte går ned. Videre ser vi at langtidsledigheten øker, og stadig flere unge kommer i kategorien langtidsledig. Dette utgjør et alvorlig samfunnsproblem, og bl.a siste OECD rapport viser at altfor mange unge blir rekruttert til trygd i Norge, fordi de mangler de grunnleggende ferdigheter i lesing og skriving.
Samtidig får vi flere alderspensjonister, og presset på velferdsordningene øker. Dersom vi skal sikre gode velferdsordninger fremover, må vi ha flere i arbeid.
-Stort behov for arbeidskraft i Finnmark
I Finnmark råder det stor optimisme i arbeids- og næringslivet. Finnmark ligger på topp i verdiskaping pr innbygger, og det skjer svært mye i industrien i fylket vårt. Mange bedrifter/næringer har store utbyggingsplaner, noe som også vil skape ringvirkninger til øvrig næringsliv lokalt. Innenfor offentlig sektor trenger vi også mye arbeidskraft. Vi har stor mangel på sykepleiere, lærere, førskolelærere, leger, helsefagarbeidere, kokker og servitører for å nevne noen.
Det er derfor svært viktig at ungdom tar utdanning, slik at vi sikrer arbeidskraft i Finnmark for fremtiden, og slik at vi sikrer gode velferdsordninger til fremtidens generasjoner.
-Arbeid er helse
Forskning viser at det å stå lenge utenfor arbeidslivet gjør deg syk. Mange får psykiske plager av å gå uvirksom over tid, og veien tilbake til arbeid kan være lang.
For de som sliter på skolen, fins det hjelp å få. Fylkeskommunen kan tilrettelegge for den enkelte elev, og også NAV kan bistå når det er behov for det. Vi har fått til et glimrende samarbeid mellom fylkeskommunen og NAV i forbindelse med prosjektet «Ny giv».
Som ungdom bør du også vite at det er langt morsommere å gå på skole sammen med dine jevnaldrende venner enn å delta som voksen blant mange unge. Dørstokkmila blir høyere og høyere dess lengre man venter med å fullføre.
Det er ungdommene som skal jobbe i fremtidens arbeidsmarked, så det er de som vil utgjøre den store forskjellen. Hvis vi skal lykkes med å få kvalifisert arbeidskraft til alle de jobbene som kommer i nord, så må ungdommene kjenne sin besøkelsestid, og ta utdanning. Det er de unge som er fremtiden.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS