Pressemelding

Fremtind - 20.02.2025

Gamle sikringsskap kan utgjøre en brannfare

Mange har gamle sikringsanlegg på hytta og opplever at sikringene ryker når de bruker flere apparater samtidig. Det kan være brannfarlig.

Gamle anlegg takler ikke alltid et moderne strømforbruk, det kan bli brannfarlig.

Under korona-årene ble det mange nye hytteeiere i Norge. Mange av de kjøpte gamle hytter med et sikringsskap som ikke var laget for moderne brukere.

– Når du tar i bruk et elektrisk anlegg fra 60-tallet med brukervanene fra 2025, så er det ikke dimensjonert for forbruket, sier Stian Ekhougen, el-kontrollør og daglig leder hos Minel Drøbak Elektriske. Han mener at det er snakk om når og ikke hvis det blir branntilløp.

Hvis sikringene ofte går, kan det være et tegn på at kursene er overbelastet. Og om du fremdeles har gamle skrusikringer i sikringsskapet, må du være klar over at de kan være brannfarlige om de blir overbelastet. Det bør du ta på alvor.

– Hytta er ofte familiens fristed med enormt mye arbeid som er lagt ned, ofte gjennom generasjoner. Da er det verdt å ta en grundig sjekk en gang iblant og bytte ut det du trenger, slik at du kan føle deg trygg på at hytta er der neste år også, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen som er skadeforebygger hos Fremtind.

Brannen starter ikke nødvendigvis der du tror / Når du lader bilen kan det ta fyr på soverommet

– Det mange ikke er klar over når det gjelder eldre, elektriske anlegg, er det faktum at branner ofte oppstår helt andre steder enn der en sluttbruker naturlig vil forvente dette, forteller Ekhougen.

Bruker du nødlader til å lade bilen, så er det ofte utestikkontakten folk holder øye med. Men anlegget er dessverre ikke sterkere enn sitt svakeste ledd.

Mens du har god kontroll på utestikkontakten, er det stor fare for at branntilløpet allerede er godt i gang i de eldre tilkoblingene på soverommet, som forsyner utestikkontakten.

– Dette er det umulig for folk flest å ha kontroll på selv, det er derfor det er så viktig å følge anbefalinger og de lovene som gjelder rundt elektriske anlegg, avslutter Ekhougen.

Slik sjekker du sikringsskapet

  • Kjenn etter varme. Kjenn på skapdøren og foran sikringene med hånden din. Om det er varmt kan det være et tegn på overoppheting.
  • Se etter misfarging. Misfarging i sikringsskapet kan bety at noe er galt.
  • Lukt og lyd. Lukter det brent, eller hører du knitring? Da bør du kontakte elektriker med én gang.
  • Sjekk jordfeilbryteren. Trykk på testknappen. Hvis strømmen kobles ut, fungerer den slik den skal.
  • Sjekk overspenningsvernet. Det har et lite vindu som skal vise deg en grønnfarge. Om merket ikke er grønt, må det skiftes ut. Du bør sjekke vernet minst en gang i året og etter tordenvær.
  • Kontroller stikkontakter og ledninger. Sørg for at de ikke er løse, varme eller skadet.
  • Om du merker varme, knitring, lukt eller misfarge i skapet er det på tide å ringe en elektriker. Et nytt sikringsskap er ofte tryggere enn et gammelt, og det kan være verdt å oppgradere.
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS