Matredding har blitt en stadig større trend. Havila Kystruten er det nye og det mest bærekraftige rederiet som opererer på Norges historiske kystrute, med fire splitter nye skip fullpakket med moderne teknologi.
–Hvis gjestene bestiller mat, sier jeg som oftest: Hvis dere ikke spiser opp maten deres, så får dere heller ikke dessert, sier servitør Maragret med et smil om munnen.
Best før, ikke dårlig etter
Matredding står høyt på agendaen til Q-Meieriene, som ønsker å bidra til økt kunnskap og inspirasjon i kampen mot matsvinn.
I 2017 introduserte Q-Meieriene tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter» på sine produkter - noe som inspirerte flere andre matleverandører å følge etter. Siden 2018 har Q jobbet systematisk for å bidra til mindre matsvinn delt ut over 30 «Q Matredderpris» til privatpersoner, organisasjoner og andre som gjør en ekstra innsats for matredding.
Havila hanket inn hedersprisen
Prisen deles ut annenhver måned, og alle prisvinnerne gjennom året er nominert til å få selve hedersprisen «Årets Matredder». De nominerte til «Årets matredder» under Q Matredderdagen som gikk av stabelen 5. juni 2024, var Havila Kystruten, Meny, Sulten, Sørumsand skole, Larsen Bakeri, Årethun foredling.
Imponerte Q-sjefen
– Spenningen var til å ta og føle på når vi skulle kåre «Årets Matredder 2024», sier Q-sjef Kristine Aasheim.
I juryens begrunnelse for prisutdelingen heter det: «Ved å kutte ut buffetservering, har dere redusert matsvinnet om bord på skipene deres, noe som betyr en reduksjon i matsvinnet på 60 tonn i året.
– Det er bærekraftig økonomisk og ikke minst bra for miljøet. Vi gratulerer med Q Matredderpris!, sier den imponerte Q-sjefen
60 tonn mindre matsvinn
Helt konkret har rederiet klart å redusere matsvinnet om bord til under 75 gram i gjennomsnitt per gjest per dag. I tillegg benytter de seg i stor grad av kortreist og bærekraftig mat. Det at gjestene kan bestille flere småretter til frokost og lunsj gjør dessuten at de kan smake mange nye retter hver dag uten å bekymre seg for overspising.
– At Havila Kystruten greier å redusere matsvinnet med 60 tonn per år er imponerende og motiverende for andre, og det er nettopp det som er tanken bak Q Matredderpris og utdeling av prisen som Årets Matredder, sier Aasheim.
Nye kokkekamp-stjerner
Men Havila Kystruten var ikke de eneste som stakk av med pris.
9. trinn på Atlanten ungdomsskole gikk helt til topps i kokkekampen på Q-Meierienes sjette Matredderdag. Målet var å lage retter av råvarer som ellers hadde blitt kastet.
De tre skolene som deltok i kokkekamp og konkurrerte om å bli Årets Matredderklasse 2024 ble nøye utplukket av årets jury, hvor blant annet den velkjente matredderen Mette Nygård Havre fra folkbevegelsen Spis opp maten, har deltatt.
Reddet mat ble gourmet-måltid
Elevene ble vurdert ut fra en treretters matredder-meny hvor smak, utseende og hvor mye mat som er reddet er de viktigste kriteriene. Maten ble selvsagt laget av overskuddsmat eller mat som nærmet seg utløpsdato. Av denne maten tryllet ungdommene frem den ene hovedretten og desserten etter den andre, som ble presentert til og bedømt av dommerpanelet.
—I år var det ekstra vanskelig, fordi alle elevene holdt et utrolig høyt nivå, sier Nygaard Havre og får støtte fra meddommer Tore Jacobsen fra Q-Meieriene
Sendingen ble ledet av et for ungdommene allerede kjent fjes, TikTok-stjernen og Camp Kulinaris-programlederen, Ellen Aabol som var gled for matreddertips og oppskrifter fra de flinke ungdommene.
Det kan komme godt med, for Ellen, som også er opptatt av matredding deler oppskrifter og tips på sosiale medier.
Fikk du ikke sett Årets Matredderdag?
Hele sendingen kan du se i reprise her.
|