Pressemelding

Tryg Forsikring - 01.11.2018

Gjør båten klar for vinteren nå

Nå er det på høy tid å få båten klargjort for å unngå kjedelige og kostbare skader som kan oppstå gjennom vinteren. Hvor mye du trenger å gjøre, avhenger av hvilken båt du har og om den skal ligge på sjøen eller settes i opplag på land.

– Hver vår ser jeg skader som kunne vært unngått, for eksempel frostsprengte motorer. Et enkelt råd er å gjøre rent kjølesystemet med ferskvann. Skal motoren stå med vann i gjennom vinteren, bør du helle på litt frostvæske. Da unngår du frostsprengning, sier Johnny Hellesøy, båtekspert i Tryg Forsikring.

De fleste båtmotorer stjeles like før eller etter sesongslutt. Det kan derfor være lurt å oppbevare båten et sted der det ofte ferdes mennesker. Fordelen med en båthavn er at de gjerne har litt overvåking.

Unngå ventetid til våren

Du bør uansett rengjøre båten både utvendig og innvendig så godt det lar seg gjøre, slik at du forebygger eventuelle soppangrep. Hellesøy anbefaler å ta noe service på båten nå, fremfor å vente til våren.

– Bytt motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus. Da unngår du ventetid på service til våren. Skal båten på land, bør båten vaskes med ferskvann så raskt som mulig. Ikke utsett arbeidet til våren. Da blir jobben bare tyngre. Bruk et effektivt vaskemiddel og en svamp, og når du først er i gang kan du ta en runde med voks og bunnstoff. Da sparer du tid på vårklargjøringen, sier den erfarne båteksperten.

Ta ut bunnpluggen

Skal du ha båten på land bør du ta dine forholdsregler i forhold til vinterstormene. Se til at det brukes støtter tilpasset båten så den ikke flytter seg med vær og vind, og sjekk at grunnen ikke gir etter. Det kan skje at støttene flytter seg når snøen smelter til våren.

– Ved opplag på land kan feil bruk av støtter bli en kostbar affære. Sørg for at materiell er tilpasset båtens vekt og konstruksjon og at støttene monteres skikkelig slik at båten står støtt uansett vær. Her stiller forsikringsselskapene krav til båteierne. I løpet av vinteren kan det i tillegg samles en del vann i båten. For å unngå vannskader under opplag, må du huske å ta ut bunnpluggen slik at vannet kan renne ut. Men husk å sette pluggen tilbake før båten sjøsettes, sier Hellesøy.

Husk å fjerne snø

Hvert eneste år skjer skader på båter som ligger i vinteropplag. En gjenganger er snø som blir liggende. Bruker du presening bør du unngå å feste den direkte til båten, da festene gjerne kan rykke i en vinterstorm. Da kan skadene bli store. Bind preseningen heller fast i noe tungt, for eksempel plastdunker fylt med sand, som ligger ved eller utenfor båten.

– Våt snø i store mengder kan bli svært tungt. For å unngå at båter som ligger på vannet synker, må snøen fjernes. Båter på land må sikres mot snøras fra tak, og mot at bygning/overdekning bryter sammen på grunn av snøen. Mange har båten stående på tilhenger gjennom vinterhalvåret. Husk å sette lås på hengeren slik at den ikke blir stjålet, anbefaler Johnny.

Sjekk også at det finnes ventilasjon når du dekker til båten, så unngår du muggel.

Tips til de som har båten innendørs:

Bruk egnede skjøteledninger med god kapasitet. Tynne skjøteledninger eller skjøteledning på trommel kan bli varme og ta fyr.
Opplagsmateriell må være tilpasset båtens vekt og konstruksjon, særlig viktig for seilbåter.

Tips til de som har båten på land utendørs:

Vær obs på vær og vind. Bruk bukker og utstyr som tåler en kraftig høst- eller vinterstorm.
Selv om båten ligger tilsynelatende trygt bør du ha tilsyn med den både før etter og under en storm.

Tips til de som har båten på vann gjennom vinteren:

Husk å lukke eventuell sjøventil så vannet ikke fryser i båten.
Tøm alt som kan fryse om bord, kraner og vannbeholdere.
Hell gjerne frostvæske i toalett og septiktank.
Hvis båten er selvlensende, husk å stenge dette da båten fort kan synke under vekten av snø som får tilført sjøvann.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS