– Mange blir overrasket når de hører dette, men mikrobølgeovn er en av de mest skånsomme metodene for å tilberede grønnsaker og potet, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Fordelen ved å dampe grønnsaker i mikroen er at svært lite vitaminer forsvinner under prosessen. I motsetning til koking og steking, varmer mikrobølger maten raskt fra innsiden, noe som er mer skånsomt. Dette bidrar til å bevare vannløselige vitaminer som vitamin C og B, siden oppvarmingstiden er kortere og mindre næring dermed forsvinner i kokevannet.
Slik damper du grønnsaker i mikrobølgeovn:
- Rens og kutt grønnsakene i passe biter.
- Legg dem i en bolle som tåler mikro, tilsett 1–2 spiseskjeer vann og litt salt.
- Dekk til med plastfolie eller en asjett som lokk.
- Kjør på 600 watt i 2–4 minutter, avhengig av type og mengde grønnsaker. Sjekk med en gaffel om de er møre – juster tiden om nødvendig.
Også frosne grønnsaker kan dampes på samme måte, men de vil trenge litt lengre tid. Mikrobølgeovnen er også glimrende til å bake poteter og søtpoteter. Prikk hull i poteten med en gaffel og varm på 600 watt i 5–10 minutter, avhengig av størrelsen. Ønsker du ekstra god smak, kan du gratinere poteten i ovnen etterpå for å få sprø skorpe – også kjent som "double baked potato".
Hva med stråling?
Mange lurer på om mikrobølgeovn er trygt å bruke. Svaret er ja. Mikrobølgeovner benytter ikke-ioniserende stråling, og når ovnen slås av, forsvinner også mikrobølgene umiddelbart. De varmer kun maten, og etterlater ingen stråling i maten.
– Det viktigste å huske på er å ikke la maten stå for lenge på høy effekt, da kan den bli brent, og brent mat er ikke sunt, uansett tilberedningsmetode. Damping i mikrobølgeovn er altså både trygg, enkel og en smart måte å bevare næringen i grønnsakene på, påpeker Sagen.
Ulemper?
Hvor lenge du skal tilberede grønnsakene og potetene i mikroen avhenger av størrelse og vekt, det kan derfor være litt vanskelig å treffe riktig i starten på tiden.
– Men øvelse gjør mester! Skal du tilberede grønnsaker til mange er det like greit å dampe vanlig på rist i en kjele med lokk på, avslutter Sagen.
|