Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 25.07.2023

God helse oppgis som viktigste årsak til å ville spise sunnere og trene mer – men snakker vi sant?

En fersk undersøkelse viser at de fleste av de som ønsker å gjøre endringer i levevaner gjør det for egen helse, men stemmer det?

7 av 10 ønsket å gjøre endringer i levevaner i en undersøkelse gjennomført i april, ønsket om å gjøre endringer i kost og treningsvaner står like sterkt. Men hvorfor vil vi det?

Den mye omtalte NRK serien “Helsekost Furuset” tok opp tematikken om hva som greit å si og ikke, når man begrunner sitt ønske om å gå ned i vekt. At man gjør endringer for helsens del ble pekt på som det som er mest sosialt akseptert å si, men det ble også tatt opp at det må være lov å begrunne det med å føle seg vel i egen kropp.  

– Det å kjenne på økt energi og velvære som gir bedre mental helse er også god helse, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.  

Noen vil få bedre helse, andre vil øke sexlysten 

En landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført i april i år viser at ønsket om å endre levevaner for å få bedre helse fortsatt står sterkt (1). Fordelinger i gjennomsnitt på årsaker til å gjøre endringer i levevaner var slik: god helse – 33 poeng, mer energi/overskudd - 21, bedre selvfølelse – 17, utseende – 15, leve lengre – 15, mer sexlyst – 3, og annet – 5 poeng. Personer over 45 år og eldre vektlegger “god helse” mye mer enn de under 45 år. 

– Slike spørreundersøkelser kommer alltid med noen feilkilder, ett av dem er at det er veldig enkelt å pynte på sannheten, men det er selvsagt litt mindre fristende å lyve på en spørreundersøkelse enn om du hadde fått spørsmålet i dialog med noen. Mye tyder derfor på at helse er en viktig faktor, sier hun og fortsetter; 

– Det ene trenger ikke utelukke det andre, å spise sunnere og mosjonere jevnlig har enorme helseeffekter, uansett om du skal ned i vekt eller ikke, det gir helsemessige fordeler både ved at du reduserer risikoen for en rekke livsstilsykdommer og får mindre muskelsmerter og leddsmerter. Mer energi og overskudd og velvære i egen kropp påvirker også lysten. Sistnevnte syns jeg er en underkommunisert helsefordel.

Godt for den mentale helsen 

– Å spise mat som holder deg mett lenge og som gir et jevnt blodsukker gir et bedre humør. Fiberrike matvarer som frukt, grønnsaker, bær og grove kornprodukter er eksempler på matvarer som holder energinivået godt. Kostholdet har enormt mye å si, for ikke å snakke om det å bevege seg jevnlig. Hvem har vel ikke kjent at en treningsøkt eller en tur ute i frisk luft har gjort godt for humøret? 

Unngå slankekurer 

– Veien til mål kan være utfordrende for mange. Om målet er å gå ned i vekt vil jeg på det sterkeste anbefale å unngå slankekurer, det er ikke så vanskelig å gå ned i vekt, men det er veldig utfordrende å holde vektnedgangen. 10 kilo ned kan fort gi 13 kilo opp om du går på ekstreme kurer, ingen klarer å leve med en absolutt “nei-mat” liste over tid, sier hun og avslutter; 

– Det kjedelige svaret er at det må innarbeides gode vaner, dette krever mye. Et godt råd er å la hovedfokuset være på det du bør spise mer av, da blir det mindre plass til annen energitett mat. Et godt sted å starte er å tenke at halve tallerkenen bør inneholde frukt, grønnsaker og/eller bær.  

  1. Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, våren 2023. 
 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS