Pressemelding
Gode hverdager i demensomsorgen
Mer enn 75 000 mennesker lever med en demensdiagnose i Norge. Innen 2050 vil antallet pasienter med denne alvorlige sykdommen mer enn fordobles som følge av aldersutviklingen i samfunnet. Sykdommen rammer ikke bare eldre - demens kan også ramme midt i livet.
Mange lever hjemme lenge med demens, og trenger trygge og meningsfulle aktiviteter på dagtid. Det er derfor stort behov for et mangfoldig aktivitetstilbud som er tilpasset den enkeltes alder og interesser. Dagaktivitetstilbud gir mening, mestring og gode opplevelser for pasienter med demens. Det skaper innhold til hverdagene, virker helsefremmende og kan utsette behovet for institusjonsplass. Det betyr også mulighet for trygg avlastning for pårørende.
Den sterkeste veksten i antallet med demens vil komme om 10-15 år. Høyre mener kommunene i mye større grad må innrette lokalsamfunnene demensvennlige, for å møte behovene til disse pasientene. De siste årene har regjeringen tatt viktige grep for å øke antallet dagaktivitetsplasser. Vi har styrket tilskuddsordningen for kommunene betraktelig, og vi har lovfestet at alle med demens, skal ha rett til dagaktivitetstilbud i sin kommune innen 2020. Dette er viktige steg for å legge til rette for en bedre demensomsorg for en stadig økende andel pasienter med sykdommen. Bor du i en kommune som har søkt statlige midler og bygd ut dagaktivitetstilbud, skal du berømme din ordfører neste gang du treffer ham eller henne. Hvis det ikke finnes et slikt tilbud der du bor, bør du spørre ordføreren om hvorfor ikke. Fra 2020 vil det være lovpålagt for alle kommuner å tilby demenspasienter dagaktivitetstilbud, og frem til den tid er tilskuddsordningene gode. Da må kommunene søke og bruke ordningen nå.
Målet med dagaktiviteter er å skape så mange gode hverdager som mulig, selv når demenssykdommen rammer både pasient og pårørende. Med aktiviteter på dagtid for den som er demensrammet, kan fortsatt samtalen rundt middagsbordet hjemme starte med «hvordan har dagen din vært i dag?». Å oppleve nye ting, treffe andre og ha gode øyeblikk er viktig, både for den som har noen å dele dem med, men også for den demensrammede som bor alene. Demens preger livet til den som rammes og familien rundt, på en ny og krevende måte. Da har kommunene og helsetjenesten et spesielt ansvar for å gi dagene innhold og gjøre de så gode som mulig.