Pressemelding

Frende Forsikring - 30.11.2023

Halve Norge kan ha ubrukelige røykvarslere

- Mange aner ikke at selve røykvarsleren går ut på dato. 

Har du peiling på om røykvarsleren din er utgått på dato, eller ikke? Mange nordmenn vet ikke. Marius Solberg Anfinsen/Frende Forsikring

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

- Levetiden for de vanlige røykvarslerne vi bruker i hus og hytter i Norge er 8-10 år, bekrefter avdelingsleder for forebyggende avdeling i Sandefjord brannvesen, Øystein Mathisen. 

- Tar sjanser med egen sikkerhet 
En ny undersøkelse blant 1007 nordmenn viser at over 50 prosent ikke vet at røykvarslere går ut på dato. Undersøkelsen er utført av Norstat for Frende Forsikring. 

- Vi har også spurt når folk sist sjekket batteriet i varsleren sin. Åtte prosent har aldri sjekket, mens ytterligere 11 prosent ikke har sjekket innenfor det siste året. Det betyr at 1 av 5 tar store sjanser med sikkerheten til seg og sine, sier Øystein Øren. 

1. desember er Røykvarslerdagen 
- Du finner først og fremst ut når varsleren skal byttes med å teste funksjonen. De siste årene har det også kommet røykvarslere med holdbarhetsdato, så den kan du sjekke, sier Øystein Mathisen. 

- Ikke ta noen sjanser. Skift både batterier og sjekk om du har en datostempling på varsleren din. Hvis du ikke har utløpsdato, prøv å tenke over hvor gammel den er. Tror du den er ti år eller mer er det på tide å investere i en ny, sier Øren i Frende. 

Alle som ikke har byttet varsleren på noen år bør sjekke at den fungerer og gjøre det regelmessig. 

Slik tester du 
- Når du trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut hvis det brenner, sier Øystein Øren. 

For å være helt sikker, bør du teste med røyk. 

- Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier Øystein Øren. 

På Røykvarslerdagen har han en oppfordring: 

- Jeg håper alle sørger for at stedet hvor de skal sove i natt oppfyller kravene før de lukker øynene. Send gjerne også en melding eller en snap med hint om å sjekke røykvarsleren til dem du er glad i, sier han. 

- Varsling, varsling og varsling 
- Velfungerende og riktig plasserte røykvarslere redder liv hvert eneste år, sier Øystein Øren i Frende Forsikring. 

- Det er svært viktig at du har nok røykvarslere hjemme. Når vi er ute og snakker om brannforebygging og personsikkerhet er det tre ting vi er mest opptatt av: Det er varsling, varsling og varsling. Uten tidlig varsling om et branntilløp er det liten vits med både slokkeutstyr og gode rømningsveier, sier Mathisen i Sandefjord brannvesen. 

I veiledningen til byggeforskriften er kravet til røykvarsler i bolig beskrevet slik: «Røykvarslere i boliger må dekke områdene kjøkken, stue, sone utenfor soverom og teknisk rom. Det må være minimum en røykvarsler per etasje. Røykvarslere må plasseres slik at alarmstyrken er minst 60 dB i oppholdsrom og soverom når mellomliggende dører er lukket.» 

Ofte ikke nok med en per etasje 
- For å klare både dekningsgrad og lydkrav blir det fort for lite med en varsler i hver etasje. Vi anbefaler også at alle soverom har varsler som er seriekoblet med øvrige, sier avdelingslederen i Sandefjord brannvesen. 

Øren i Frende er enig. 

- Når du har sikret at du har varslere som fungerer og som har gode batterier kan du legge inn varsel på mobilen om å sjekke dem en gang i måneden. De må også sjekkes når du har vært bortreist over lengre tid, og bytt røykvarsler før den sier takk for seg, sier branneksperten. 

 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS